Dit zijn ‘aardbeibenen’ en op deze manier kun je ze verhelpen

aardbeibenen

Bijna iedereen heeft er weleens last van

‘Aardbeibenen’ klinkt best vrolijk en lief, maar je zit er waarschijnlijk niet echt op te wachten. We hebben het namelijk over de rode bultjes die op je benen ontstaan na het scheren. De officiële naam van aardbeibenen is ‘folliculitis’.  Het zijn donker gekleurde poriën die zichtbaar worden nadat je je benen hebt onthaard en die enigszins doen denken aan -je raadt het al- de bultjes op een aardbei. Wanneer je er gevoelig voor bent, zul je het altijd zien nadat je met een scheermesje tekeer bent gegaan. Best vervelend in de zomer, omdat het door alle korte broekjes en jurkjes die je draagt, simpelweg meer opvalt dan in de winter. Weten hoe je van aardbeibenen af komt? Je leest het hier.

Zo ontstaan aardbeibenen en op deze manier kom je er vanaf.

Aardbeibenen

Er zijn verschillende oorzaken van aardbeibenen. De eerste is keratosis pilaris. Dat is een onschuldige huidaandoening waarbij rode bultjes op de huid ontstaan. Veel mensen hebben de bultjes op hun armen, maar ze kunnen ook voorkomen op je benen. De tweede oorzaak is ontstoken haarzakjes (ook wel het eerdergenoemde folliculitis). Folliculitis is het gevolg van verstopte poriën, door olie, dode huidcellen, bacteriën en ander vuil. Ook kunnen aardbeibenen veroorzaakte worden door ingegroeide haartjes. Hierdoor ontstaan kleine rode bultjes aan de oppervlakte van je huid.

Scrubben en smeren

Het beste wat je kunt doen tegen aardbeibenen is scrubben. Kies hierbij het liefst voor een product waarin melkzuur of glycolzuur zit. Deze twee bestanddelen verwijderen dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid, zodat die zich niet opstapelen en de poriën verstoppen. Ook kunnen producten met salicylzuur, benzoylperoxide en ritonol je van je klachten af helpen. Ze doden de bacteriën, drogen overtollige oliën uit en moedigen de huid aan om dode huidcellen los te laten. Naast scrubben is het ook belangrijk om je huid goed in te smeren. Een gehydrateerde huid is soepeler en raakt minder snel geïrriteerd.

Scherp scheermes

Om aardbeibenen zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je altijd een scherp en schoon scheermes gebruikt en met de haargroei mee scheert. Zo is de kans het kleinst dat er bacteriën op je huid achterblijven of haartjes in je huid groeien. Scrub en smeer daarnaast goed en jouw benen zijn helemaal klaar voor de zomer!

Lees ook: Hoe je je voorbereidt op een Brazilian wax, volgens een beauty-expert

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash