Aha! Dus dít is waarom wij onszelf voor de spiegel leuker vinden dan op foto’s

Je bent echt niet de enige die zichzelf minder leuk vindt op foto’s

Je herkent het vast: je staat voor de spiegel en je kan oprecht tegen jezelf zeggen dat je er goed uit ziet vandaag. Je gelooft hier echt in tot het moment dat een vriendin met een camera voor je neus staat en een foto maakt. Je ziet de foto en het zelfverzekerde gevoel moet plaatsmaken voor verbazing, want je staat er wederom vreselijk beroerd op. Hoe kan dat toch? 

Wat blijkt? Dit heeft alles te maken met hoe vaak jij jezelf ziet.

Stressvol
Dove was hier nieuwsgierig naar en deed onderzoek onder ruim 4000 vrouwen tussen de 18 en 65 jaar. Maar liefst 77 procent van die vrouwen verstopt zich het liefst als er een camera tevoorschijn gehaald wordt. Het is zelfs zo erg dat 65 van de ondervraagde vrouwen aangeeft een presentatie, date of sollicitatiegesprek minder stressvol te vinden dan het maken van een foto.

Perfecte plek
De reden dat je jezelf in de spiegel mooier vindt komt vooral door de manier waarop je jezelf waarneemt. De spiegel staat vaak op een plek waar de omstandigheden perfect zijn. Er is precies genoeg licht en daarom zie je vaak minder imperfecties bij jezelf. Daarbij zie je die versie van jezelf het vaakst, raak je eraan gewend en voel je je daar het prettigst bij. Foto’s die buiten genomen worden accentueren de harde gelaatstrekken en rimpels en dat wil je toch echt liever niet zien.

Selfies
Selfies doen je trouwens ook geen goed. Je maakt dan vaak een reeks van twintig of meer foto’s en er is dan eentje die alle testen doorstaat. Je gooit er vervolgens nog wat filters overheen en je bent tevreden. We hoeven je niet te vertellen dat het contrast met een spontane foto dan wel erg groot is.

Vaak zien
Tot slot heb je waarschijnlijk ook last van het ‘mere exposure’-effect. Dingen die je vaker ziet ga je uiteindelijk leuker vinden, aldus psycholoog Robert Najonk. Je spiegelbeeld zie je vaak meerdere keren per dag en je ziet jezelf dan altijd in dezelfde hoek en op dezelfde hoogte. Als er een foto gemaakt wordt zie je jezelf vanaf een andere hoogte en in een andere hoek. Daardoor lijk je niet op je spiegelbeeld en vind jij jezelf minder leuk.

TEST: deze sterrenbeelden passen het best bij elkaar! Hoe zit het met jouw relatie?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Viva | Beeld ter illustratie