Volgens experts is dit de beste manier om je kledingkast op te ruimen

Kledingkast-opruimen

Hoe vaak ruim jij je kledingkast op?

Een georganiseerde kledingkast willen we allemaal wel. Hoe fijn zou het zijn om elke ochtend een outfit te pakken zonder eerst alles te moeten zoeken? Naast dat een opgeruimde kast ervoor zorgt dat je sneller je kleding vindt, doet het ook veel voor je gemoedstoestand. Met deze tips van experts heb je binnen no time een opgeruimde kledingkast!

De voordelen van een opgeruimde kledingkast

Je kledingkast (en bijbehorende stoel vol kleding) opgeruimd zien, zorgt ervoor dat je veel meer kunt ontspannen. Julie Ann Clauss, een professionele opruimer, zegt hierover: “Wanneer je kleding is opgeruimd, wordt aankleden veel relaxter en leuker. Het geeft een goed gevoel om alle kleding in de kast te zien liggen.” Volgens Lisa Jacobs, eigenaar van een opruimbedrijf, zorgt een opgeruimde kast er ook voor dat je geen tijd, energie en geld verspilt. En handige tip: volgens Lisa kun je jouw kledingkast het beste per seizoen opruimen. Sommige kledingstukken draag je namelijk niet in elk seizoen en scheelt je dit een hoop kastruimte. Handig!

1. Plan het in

Wanneer je een grote kledingkast hebt, kan het een grote opgave lijken om hem op te ruimen. Zorg er daarom voor dat je realistisch naar je kledingkast kijkt en bedenkt hoeveel tijd je nodig hebt voor het opruimen en schoonmaken. Plan daarom meteen een dag of moment in dat je ermee aan de slag gaat. Volgens Lisa is het beginnen het moeilijkste gedeelte van het opruimproces. Je enthousiasme verlies je waarschijnlijk na een tijdje, maar als je door blijft gaan ben je er ook sneller klaar mee. En dat is een fijn vooruitzicht!

2. Leeg de hele kledingkast

De beste manier om op te ruimen is alle kleding uit de kledingkast te halen. Leg alles op je bed of op een andere plek zodat alle planken leeg zijn. Expert Jamie Hord zegt hierover dat je hierdoor elk kledingstuk vast kunt houden. En dit maakt het beoordelen van het kledingstuk een stuk makkelijker. Hierbij waarschuwt ze wel: “Het wordt eerst erger voordat het beter wordt!”

3. Maak de kledingkast schoon

Zeg eens eerlijk, hoe vaak maak je je kledingkast schoon? Je zult je namelijk verbazen hoeveel stof er op een plank blijft zitten. Gebruik een stofdoek en neem alle planken af. Vergeet de bovenkant en zijkanten niet! Ga vervolgens met een natte doek alle planken na. Motten, de kleine vervelende beestjes die gaatjes maken in je kleding, zijn een groot fan van stof. Reden genoeg dus voor een grondige schoonmaak.

4. Maak stapels van je kleding

Nu ga je aan de slag met het verdelen van je kleding. Maak een stapel voor kleding die terug je kast in moet. Maak daarnaast een stapel voor kleding die niet direct in je kast hoeft te hangen, maar die je wel wilt bewaren. Ten slotte maak je een stapel voor de kleding die je weg gaat doen. Ga alle kledingstukken langs, vouw ze op en verdeel ze. Hierdoor weet je precies welke kledingstukken je al hebt en welke kledingstukken je in de kast gaat leggen. En vergeet de seizoenskleding niet! Dikke winterjassen heb je in de zomer niet nodig en mouwloze tops en jurkjes draag je hoogstwaarschijnlijk niet in de winter Wanneer alles opgevouwen is, kun je het in de kledingkast leggen.

5. Wees eerlijk

Wees eerlijk wanneer je de stapels maakt. Wanneer je twijfelt, is het altijd verstandig om de duimregel van één jaar te gebruiken. Heb je het kledingstuk al een jaar niet gedragen? Doneer of verkoop je kleding dan. Misschien kun je iemand anders er wel blij mee maken!

Lees ook: 6 kledingstijlen voor meisjes die niet mogen ontbreken in de kledingkast

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Alyssa Strohman