Niet zo prettig: dit gebeurt als je met nat haar de kou trotseert

Niet zo’n slim idee…

Niemand vindt het prettig om met kletsnatte lokken de kou te trotseren, maar soms kun je gewoon even niet anders. De ene keer heb je je verslapen, maar kun je het niet maken om met een vette hairdo de deur uit te gaan en spring je snel even onder de douche. En weer een andere keer loop je net het zwembad uit. Hoe je het ook wendt of keert; iedereen is weleens met nat haar de deur uit gegaan. Maar heeft dat gevolgen voor je gezondheid?

Je kunt het je moeder nog horen zeggen toen je een kind was: ‘Niet met nat haar naar buiten gaan, dan vat je kou.’ Kun je echter echt ziek worden als je met nat haar naar buiten gaat?

Fabeltje
We vallen maar meteen met de deur in huis. Stap je met natte manen de kou in, dan kun je niet direct de griep krijgen. Wanneer je een griepje onder de leden hebt, komt dit door een virus. Nat haar heeft daar geen invloed op. Wat de verzopen-kat-look wel kan doen? Invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Wanneer je de vrieskou instapt terwijl je haren nog zeiknat zijn, moet je lichaam extra hard werken om je warm te houden. Dit omdat je hoofd in rap tempo warmte verliest. Je immuunsysteem raakt hiervan ontregeld, waardoor ziektekiemen naar binnen kunnen sluipen.

Het haar breekt als een ijspegel
Niet alleen ben je vatbaarder voor ziektekiemen, het is heel erg slecht voor je natte haar om de kou te trotseren. Of beter gezegd; het is funest voor je haar. Kou betekent immers breuk. Zodra water het vriespunt bereikt, gaat het stollen en neemt het met ongeveer tien procent toe! Als jij je natte lokken aan de vrieskou onderwerpt, stolt het vocht dat zich aan de buitenste schubbenlaag van je haar heeft gehecht. Hierdoor kan de zogenoemde haarschaft gaan zwellen en wordt je schubbenlaag opgetild. Je haar wordt minder buigzaam en kan breken.

De volgende keer nemen wij toch maar even de tijd om ons haar te föhnen…

Waarschijnlijk vind je dit artikel interessant: deze ‘haarverf-fouten’ zorgen ervoor dat je er onnodig veel ouder uitziet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Trendalert | Beeld: Pexels