Dit is de reden waarom je je gouden sieraden in een glas bier moet leggen

gouden sieraden bier

In een glas bier? Ja echt!

We begrijpen dat dit nogal vreemd kan klinken, maar er bestaat een goede reden waarom je je gouden sieraden in een glas met bier moet leggen. Heb jij nog gouden sieraden in huis liggen die je niet meer vaak draagt, omdat ze verkleurt zijn door de jaren heen? Zonde, want met deze huishoudelijke tip krijg je ze weer zo goed als nieuw!

Doffe, verkleurde sieraden en bier lijken een ‘gouden’ combinatie te zijn.

Oxidatie

Laten we bij het begin beginnen. Zilveren sieraden reageren namelijk op stoffen uit de omgeving, waardoor ze sneller dof en donker van kleur worden. Met name de zuurstof uit de lucht, maar ook in het water zorgt voor corrosie. Deze reactie op zilveren sieraden noemt men ook wel oxidatie. Puur goud daarentegen kan niet oxideren. Echter is puur goud te zacht om sieraden uit te smeden. Daarom worden deze sieraden meestal verstevigd met ander materiaal zoals koper, nikkel of zink. Deze materialen kunnen dus wél oxideren, en daarom worden ook gouden sieraden naar verloop van tijd doffer en verkleuren ze.

De tip

Gelukkig hebben we de oplossing al in huis staan om gouden sieraden van deze verkleuring te ontdoen. Het enige dat je namelijk moet doen is je gouden sieraden in een glas met bier leggen. Laat dit 10 minuten weken, haal het sieraad uit het glas en droog het goed met een vaatdoek. Je zal zien dat je gouden sieraad direct z’n mooie, heldere gouden glans heeft terug gekregen. Zo lijken al je gouden sieraden weer zo goed als nieuw!

Lees ook: Douchetip: gebruik dit product tijdens je douchebeurt en je valt veel sneller in slaap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle, Labo Vakelie | Beeld: Pixabay