Niet tevreden met je nieuwe kapsel? Zo lang duurt het voordat je je oude lengte terughebt

haar oude lengte

Zo snel groeit je haar weer aan

Je ziet het al in de spiegel als de kapper de kappersmantel bij je losmaakt: je haar is véél te kort geknipt. “Goh, bedankt hoor. Ik vind het heel mooi!”, weet je nog net te stamelen, terwijl je je tranen onderdrukt. Maar eerlijk is eerlijk: je bent écht niet blij met je nieuwe coupe. Je wilt dan ook zo snel mogelijk je oude lengte terug, maar hoe lang duurt het eigenlijk precies voordat je haar weer is aangegroeid? Wij vertellen het je.

Zo snel groeit je haar

Het haar van een gemiddeld persoon groeit zo’n één centimeter per maand. Wanneer je een korte bob hebt en je wilt je haar tot over je schouders laten groeien, kan dat dus wel een jaar duren. Toch ligt het net iets ingewikkelder, want je haargroei wordt door verschillende factoren positief én negatief beïnvloed.

Negatieve factoren

Bij vrouwen spelen hormonen bijvoorbeeld een grote rol in de haargroei. Maar ook diëten, slechte voeding, luchtvervuiling, medicatie, bloedcirculatie en slechte haarverzorging kunnen de haargroei beperken. Bepaalde factoren kunnen niet alleen de haargroei belemmeren, maar ook leiden tot haarverlies.

Haargroei stimuleren

Er is ook goed nieuws, want er zijn manieren waarop je je haargroei kunt stimuleren. Het belangrijkste is gezond eten en leven. Wanneer je gezond eet en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, genoeg slaapt en niet rookt, zie je dit ook terug aan je haar. Je haar heeft namelijk proteïne en vitamine A en C nodig. Die laatste twee stimuleren de aanmaak van talg, een natuurlijke conditioner voor je haar.

Haarverzorging

Ook een goede verzorging van je haar en hoofdhuid kan helpen. Zorg ervoor dat je je haar regelmatig laat knippen, zo voorkom je dat het droog wordt en afbreekt. Ook hitte van de föhn en stijltang, slapen op een katoenen kussensloop en je haar borstelen terwijl het nat is, kunnen je haar beschadigen en zorgen ervoor dat het sneller afbreekt. Gebruik de föhn of stijltang dus zo min mogelijk en gebruik een hittebestendige spray om je haar te beschermen. En schaf bijvoorbeeld een zijden kussensloop aan in plaats van een katoenen en laat je haar altijd opdrogen voordat je het borstelt. Wanneer je dit doet, zul je haargroei stimuleren.

Zon en hoofdmassages

Verder zijn er twee mogelijke manieren die je haargroei een echte boost geven: de zon en hoofdmassages. In de zomer groeit je haar wel tien procent sneller dan in de winter. Dat zou betekenen dat je een maand minder nodig hebt om je haar tien centimeter te laten groeien. Hoofdmassages versnellen dit proces nog meer, omdat op deze manier de bloedcirculatie in je hoofdhuid wordt gestimuleerd, waardoor je haarzakjes harder aan het werk gaan. Kortom: met een beetje geluk en moeite groeit je haar dan anderhalve centimeter per maand. En dat scheelt toch weer.

Lees ook: 5 tips om die vervelende knopen in je haar te voorkomen

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash