Aha! Dit is waarom je nieuwe kleding altijd eerst moet wassen

nieuwe kleding

En niet alleen omdat het jurkje al door anderen is gepast

Als je een nieuw jurkje of blouseje hebt geshopt, wil je die natuurlijk het liefst direct aantrekken. Toch is het beter om nieuwe kleding eerst even te wassen. Dat is niet alleen omdat dat leuke jurkje waarschijnlijk al door tientallen anderen is gepast of op de vieze vloer van het pashokje heeft gelegen. 

Chemische stoffen

Op nieuwe kleding zitten allerlei chemicaliën. Deze worden onder meer gebruikt om de tops, broeken en jurkjes zo min mogelijk te laten kreuken zolang ze in de winkel hangen. Meerdere testen hebben uitgewezen dat kleding uit China wel negenhonderd keer meer chemische stoffen bevat dan volgens de veiligheidslimiet toegestaan is.

Risico op huidirritatie

De chemische stoffen die op spiksplinternieuwe kleren zitten, zijn allesbehalve goed voor de huid. Zo kun je er volgens experts huidirritaties als uitslag en jeuk aan overhouden. Vooral de stof formaldehyde is een boosdoener, maar ook bepaalde kleurstoffen in de kleren kunnen voor irritaties zorgen.Voortaan dus eerst de wasmachine laten draaien voor je die nieuwe top of broek aantrekt. Good to know!

Lees ook: Om te gieren: deze mannen hebben absoluut géén zin om te winkelen

Bron: Happy in Shape | Beeld: Unsplash, Lauren Fleischmann