Knijp jij je puisten uit? Weet waar je mee bezig bent

puisten

Je puisten uitknijpen is erg aanlokkelijk, maar is het slim?

Je kent het wel, je wordt wakker, kijkt in de spiegel en BAM, daar zit zo’n rode joekel. Iedereen krijgt puisten, maar zul je net zien dat het op een dag gebeurt wanneer jij iets belangrijks hebt, zoals een sollicitatiegesprek of een date. Je wil dat het puistje zo snel mogelijk weggaat, want met zo’n monster rondlopen zie jij helemaal niet zitten. Je beweegt automatisch met je vingers naar de bult, maar denk hier volgende keer twee keer over na!

Je huid wordt echt niet beter van puisten uitknijpen.

Ieks, bacteriën!

Hoe schoon je ook bent, je draagt altijd bacteriën met je mee. Zelfs na het handen wassen zit er vaak nog viezigheid onder je nagels, ook al kun je dit vaak niet zien. Bij het uitknijpen van je puisten haal je de huid open en maak je van je pukkeltje een wondje. De bacteriën van je vingers komen in het wondje en dat betekent natuurlijk niet veel goeds. Puisten zijn eigenlijk zelf al kleine ontstekinkjes. Als je dit paart met viezigheid, kan de ontsteking alleen maar groter worden.

Littekens

Soms moet je aardig wat kracht zetten om een puist uit te knijpen, waardoor je je huid nog meer beschadigt. Door aan puisten te krabben of ze uit te knijpen maak je een wondje op je gezicht, wat vaak een rood littekentje oplevert. Deze littekens trekken niet of erg langzaam weg, dus je hebt niets bereikt met het uitknijpen van je puist, want je huid ziet er nog steeds niet egaal uit.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals dat bij de meeste dingen gaat, is voorkomen beter dan genezen. Het kan zijn dat jij puisten krijgt door hormonen of andere factoren, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om ze zoveel mogelijk te voorkomen. Was je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds en draag een goede dag- en nachtcrème. Haal altijd je make-up eraf voor het slapengaan en verwissel regelmatig je kussensloop. Ook helpt het om veel water te drinken en gezond te eten. Door te stoppen met je puisten uit te knijpen stop je de verspreiding van het virus op je gezicht, waardoor je huid een stuk egaler wordt.

Lees ook: Deze drie etenswaren kun je beter laten staan als je last hebt van onzuiverheden

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pixabay