Dit is wat je als volwassene tegen acne kunt doen

acne

Dit stappenplan kan je acne verminderen, zo stelt een huidtherapeut

Met name zij die er geen last van hebben, zien acne als een tienerprobleem. Was het maar waar. Ook mensen van in de twintig, dertig en soms zelfs veertig jaar kampen met de huidaandoening. Wat je er als volwassene aan kunt doen? De Ierse huidtherpeut Eavanna Breen geeft waardevolle en goed op te volgen tips.

Volwassen vrouwen met acne

80 procent van de vrouwen die als volwassene acne heeft, had het ook als tiener. 20 procent van hen daarentegen kreeg pas op latere leeftijd last van deze huidaandoening. De acne op latere leeftijd ontstaat vaak door een te veel aan androgeenhormonen die de olieklieren in de huid stimuleren. Door een opeenhoping van dode cellen en een te veel aan olie op de huid, raken de poriën verstopt. Hierdoor ontstaat acne.

Stappenplan

Niet alleen kan acne je huid flink beschadigen, maar het kan ook je zelfvertrouwen beschadigen, zo weet huidtherapeut Eavanna Breen. Breen staat al lange tijd aan het roer van een Ierse Beauty en Laser Clinic en deelt een zes stappenplan voor volwassen vrouwen die last hebben van acne.

1. Probeer eerst de makkelijke manieren

Als je acne hebt, heb je waarschijnlijk al tig middeltjes geprobeerd om het te verminderen. Heb je dat nog niet gedaan? Probeer dat dan eerst. Het zou maar zo kunnen dat een simpele oplossing voor jou wel de manier is om je acne te verminderen. Je zou een masker met Salicylic Acid kunnen proberen of huidproducten met vitamine A, niacinamide of benzol peroxide. Ook Tea Tree Oil kan helpen.

2. Gebruik de juiste huidverzorging

“Het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten, gecombineerd met klinische behandelingen zoals chemische peelings, LED-lichttherapie en laser kan in veel gevallen goed werken voor de behandeling van acne”, verklaart Breen tegenover Her.ie.

3. Neem je dieet onder de loep

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op acne, zo beaamt ook Breen. Toch zijn er wel aanwijzingen die aantonen dat een dieet dat bestaat uit veel snelle koolhydraten, veel suiker en veel zuivelproducten acne kunnen verergeren.

4. Probeer niet te veel te stressen

Van de een op de andere dag geen stress ervaren, is helaas heel lastig. Is het wel mogelijk om je stress wat in te perken? Vooral doen! Stress kan je cortisonniveau verhogen, wat ervoor zorgt dat de olieklieren in je huid overuren maken.

5. Neem genoeg rust

Genoeg slaap is van groot belang voor een gezonde huid, vertelt Breen. Ook je huid heeft een eigen circadiaan ritme en juist ’s nachts herstelt en geneest de huid zichzelf. Helaas vindt dit proces niet plaats als mensen niet voldoende slapen.

6. Bezoek de huisarts

Het is ontzettend moeilijk om van acne af te komen. Voor sommige mensen kunnen de bovenstaande stappen inderdaad verlichting bieden, maar voor veel mensen is dat helaas niet het geval. Breen stelt dat je huid na het volgen van dit stappenplan na een paar weken wel verbetering moet tonen. Is dat niet het geval of lijkt de acne zelfs erger? Dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen remedie voor acne. Wel zijn er medicijnen verkrijgbaar die de acne kunnen verminderen. Een bekend voorbeeld daarvan is de anticonceptiepil. Ga met je huisarts in gesprek over wat voor jou een optie kan zijn.

Lees ook: Dit is het teken dat je te veel huidverzorgingsproducten gebruikt

Bron: Her | Beeld: Pixabay