10 handige tips om tijd te besparen in de sportschool

Zo benut je je tijd in de sportschool optimaal

Of je het nou helemaal geweldig vindt om naar de sportschool te gaan of dat je gaat met wat frisse tegenzin, bijna iedereen is er langer dan gepland. De lange wachtrijen voor de cardio-apparaten, gewichten die allemaal in gebruik zijn of die ene persoon die al een half uur het buikspierapparaat bezet houdt: het slokt allemaal waardevolle tijd op. Leer hier hoe je de tijd die je hebt het best besteedt. 

Leer hoe je met minimale tijd maximale resultaten kan behalen.

1. Ga vroeg op de dag

Het klinkt zo logisch: vroeg op de dag is het veel rustiger in de sportschool dan in de avond. Daarnaast activeer je in de ochtend je lichaam, waardoor je de rest van de dag meer energie hebt. Dus sleur jezelf uit bed! Bovendien heb je op vroege tijdstippen nog volop keuze en hoef je niet te wachten tot een apparaat vrij is.

2. Maak gebruik van vrije apparaten

Of het nou druk of rustig is in de sportschool, er zijn altijd wel apparaten die vrij zijn. Probeer eens wat nieuwe apparaten uit of pak eens een keer een bal of yogamat om oefeningen mee te doen. Zo ben je niet aan het wachten tijdens je training en breng je ook nog eens meer variatie aan in je work-out!

3. Gebruik je tijd goed

Maak van tevoren eens een plan van wat je in de sportschool gaat doen. Als je het leuk vindt, kun je ook kiezen voor een groepsles, als jouw sportschool dat aanbiedt. Het hebben van een plan of les geeft je een goede stok achter te deur om naar de sportschool te gaan. Bovendien zorgt het ervoor dat je jouw tijd zo goed mogelijk besteedt. Weet je niet zo goed hoe je een plan moet maken? Gebruik dan eens een fitness-app om je hiermee te helpen.

4. Plan B

Bij een fitnessplan hoort natuurlijk ook een plan B. Zet plan B in wanneer een apparaat bezet is dat je eigenlijk wilde gebruiken. Probeer voor alle oefeningen een soortgelijke oefening te vinden. Loop je graag een stukje hard op de loopband, maar zijn ze allemaal bezet? Vervang het dan bijvoorbeeld door een ander cardio-apparaat, zoals een fiets of crosstrainer. Zo sta je nooit een moment te wachten.

5. Tijdslimiet

Hoe vaak hebben we wel niet de gedachte dat we even snel een uurtje gaan sporten? En hoe vaak is het voorgekomen dat je tóch langer blijft om je oefeningen af te maken? Door het stellen van een harde tijdslimiet kun je jezelf pushen om alles uit je tijd en je oefeningen te halen. Met andere woorden: je treuzelt minder tussen oefeningen in. Een goede manier om meer met je tijd te doen.

6. Warming-up

Zorg voor een goede warming-up als je gaat sporten. Dit klinkt misschien vreemd, omdat je extra dingen toevoegt aan je fitnessplan, maar het is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Besteed vijf tot tien minuten aan een warming-up en bereid jouw lichaam voor op het sporten. Daarnaast zul je de rest van de oefeningen beter en sneller kunnen uitvoeren omdat je spieren al warm zijn. Probeer dus eens een paar jumping jacks te doen voordat je aan je andere oefeningen begint.

7. Intensieve training

Een intensieve training is de beste manier om fitter te worden en de meeste calorieën te verbranden. Het is misschien niet fijn om zo intensief te sporten dat je echt niet meer verder kunt, maar het helpt wel. Deze training, ook wel bekend als HIIT (High Intensive Interval Training), maakt gebruik van korte en intensieve oefeningen. Zo haal je in de sportschool zo veel mogelijk uit je fitnessuurtje. Zoek het eens op, misschien werkt het ook wel voor jou.

8. Doe een dubbeloefening

Ook door een dubbeloefening aan je work-out toe te voegen, kun je tijd besparen. Een dubbeloefening doe je door twee oefeningen uit jouw fitnessplan aan elkaar te plakken. Je doet ze dus na elkaar zonder pauze te houden. Doe dit bijvoorbeeld met apparaten die vlak bij elkaar staan of twee oefeningen die je beide op een matje moet doen. Zulke dubbeloefeningen zorgen ervoor dat je intensiever bezig bent, meer calorieën verbrandt en minder tijd kwijt bent in de sportschool.

9. Gebruik je lichaamsgewicht

Als je niet zo’n fan bent van apparaten kun je natuurlijk ook veel doen zonder. Voor deze oefeningen hoef je ook niet eens naar de sportschool te gaan! Deze training maakt gebruik van je lichaamsgewicht en bevat oefeningen zoals opdrukken, planken en squatten. Je gewicht alleen is genoeg om een goede work-out te garanderen. Ze hoeven daarnaast ook niet lang te duren: of je ze in de sportschool doet of thuis, veel tijd kost het niet.

10. Beperk afleiding

Hoeveel mensen maken zich er niet schuldig aan: even snel tussen oefeningen door op hun telefoon kijken. Even die vriendin terug appen over het etentje morgen. Op deze manier worden je pauzes langer en doe je langer over je oefeningen. Beperk daarom afleiding en laat je telefoon thuis of stop hem tijdens het sporten in je kluisje.

Lees ook: Waarom je eens de omgekeerde plank moet doen in de sportschool

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels