4 vaginale ongemakken waar we liever niet over praten

Vaginale problemen zijn en blijven een taboe

Bijna alle vrouwen krijgen in hun leven weleens te maken met vaginale klachten. Toch hebben we het er nooit over met elkaar, vaak uit schaamte of ongemak. Dat is jammer, want daardoor is het niet alleen lastig om te bepalen waar je last van hebt, maar het onderwerp blijft op deze manier ook taboe. Terwijl het werkelijk niets is om je voor te schamen! Dit zijn de vier vaginale ongemakken waar we het bijna nooit over hebben.

Bijna alle vrouwen hebben er weleens last van.

1. Jeuk

Niets is zo vervelend als vaginale jeuk. Het duidt vaak op een vaginale schimmelinfectie. Meer dan de helft van de vrouwen heeft hier weleens last van. Een schimmelinfectie kenmerkt zich, naast jeuk, ook door een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding. Wanneer je klachten aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan testen of je daadwerkelijk een schimmelinfectie hebt opgelopen en, indien nodig, een behandeling voorschrijven.

2. Vaginale afscheiding

Heb je last van witte afscheiding en gaat dit gepaard met een jeukerig gevoel, dan heb je waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie te pakken. Wanneer je afscheiding daarentegen vreemd ruikt, zou dit ook kunnen wijzen op een bacteriële infectie als bacteriële vaginose. Twijfel je nog waarvan je precies last hebt? Doe dan de symptomenchecker van Canesten om erachter te komen.

3. Een branderig gevoel

Een branderig gevoel is allesbehalve prettig. Vaak gaat dit samen met rode en opgezwollen schaamlippen en vervelende jeuk. Ook in dit geval kan een vaginale schimmelinfectie de oorzaak zijn. Bij de drogist en apotheek zijn diverse middelen verkrijgbaar om vaginale schimmel te bestrijden.

4. Pijn tijdens het vrijen

Een droge vagina kan erg ongemakkelijk zijn, Het zorgt niet alleen vaak voor jeuk en irritatie, maar je seksleven kan er ook door onder druk komen te staan. Vrijen met een droge vagina kan namelijk pijnlijk zijn. De reden hiervoor kan zijn dat je niet opgewonden genoeg bent, maar het kan ook veroorzaakt worden door stress, het gebruik van medicijnen, de overgang of je herstel na de zwangerschap. Om de seks minder ongemakkelijk te maken, kun je ervoor kiezen om een glijmiddel te gebruiken.

Lees ook: Onderzoek beweert: ‘Menstruatiekrampen net zo pijnlijk als een hartaanval’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Viva | Beeld: Pexels