5 symptomen van onvruchtbaarheid die heel onschuldig lijken

onvruchtbaarheid

Wees er alert op!

Heb jij enig idee hoe vruchtbaar je eigenlijk bent? Wanneer je geen kinderen hebt, is de kans groot dat je dit niet weet. De meeste vrouwen proberen jarenlang om niét zwanger te worden, totdat ze er klaar voor zijn om een gezin te stichten. Op dat moment komen ze er vaak pas achter dat het krijgen van kinderen helemaal niet zo makkelijk is als het soms lijkt. Dat hadden ze waarschijnlijk liever eerder geweten. Deze vijf onschuldig ogende signalen kunnen wijzen op onvruchtbaarheid.

Heb je een kinderwens? Dan is het verstandig eens op deze signalen te letten.

Onvruchtbaarheid

Eén op de acht stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Bij een derde van deze gevallen gaat het om de vruchtbaarheid van de vrouw. Helaas weten de meeste vrouwen pas dat ze vruchtbaarheidsproblemen hebben, wanneer het al langere tijd niet lukt om zwanger te worden, of zich officieel laten testen. Hoewel onvruchtbaarheid in veel gevallen geen echte symptomen kent, zijn er toch een aantal subtiele aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is.

1. Onregelmatige menstruatie

Er zijn enorm veel mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatie, maar onvruchtbaarheid is daar één van. Het is daarom lastig om te zien wat nu een normale cyclus is en wat niet. Wanneer je te vaak of niet menstrueert, kan dit erop wijzen dat er iets mis is. Ook tussentijdse bloedingen zijn ongewoon. Heb je hier langdurig last van, dan is het verstandig een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Lees op de volgende pagina de andere vier symptomen van onvruchtbaarheid.

Pagina 1/2