5 symptomen van onvruchtbaarheid die heel onschuldig lijken

2. Pijn in de bekken

Wanneer je extreme pijn ervaart in je bekken – met name tijdens de seks of een toiletbezoek –dan bestaat de kans dat je endometriose hebt. Dit betekent dat je ‘verdwaalde’ stukjes baarmoederslijmvlies hebt die zich vestigen op plekken waar ze niet horen, zoals de eierstokken of de blaas. Dit veroorzaakt scherpe pijnen of steken, met name tijdens de menstruatie. Op de lange termijn kan dit leiden tot verminderde vruchtbaarheid, waardoor het lastiger is om zwanger te worden. Echter, de meeste vrouwen die lijden aan endometriose hebben desondanks toch succesvolle en gezonde zwangerschappen.

3. Opvliegers

Krijg je weleens last van opvliegers? Dan kan het zijn dat je vervroegd in de overgang bent. Hoewel de meeste vrouwen pas rond hun vijftigste in de overgang raken, gebeurt dit bij sommigen ook weleens eerder. Vaak is dit erfelijk, dus wanneer je moeder al vroeg in de overgang ging, kan het zijn dat dit bij jou ook gebeurt. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

4. Haar op vreemde plekken

Krijg je ineens last van haar op je lip, kin, nek of buik? Dan heb je mogelijk last van een hormonale stoornis. Deze kan het lastig maken om zwanger te worden. Soms is in zo’n geval anticonceptie nodig om de hormonen weer in balans te brengen.

5. Melkachtige afscheiding uit je tepels

Wanneer je last krijgt van melkachtige afscheiding uit je borsten, kan dit wijzen op een teveel aan prolactine in je lichaam. Dit is het hormoon dat je lichaam vertelt dat er moedermelk aangemaakt moet worden. Dit symptoom kan wijzen op een schijnzwangerschap, maar ook op onvruchtbaarheid.

Pagina 2/2

Lees ook: Dit zijn de redenen waarom je zwaarder bent tijdens je menstruatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Huffington Post | Beeld: Unsplash