5 vaginale problemen waarmee elke vrouw te maken kan krijgen

vaginale problemen symptomen
Vaginale problemen kunnen erg vervelend zijn voor vrouwen

We staan er niet altijd bij stil, maar vaginale problemen komen vaker voor bij vrouwen dan je zou verwachten. Daarom is het belangrijk om de meest voorkomende symptomen van deze problemen rond de private parts tijdig te herkennen. De vijf symptomen van vaginale problemen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Herken deze vaginale problemen op tijd om erger te voorkomen.

Ingegroeide haartjes

Bijna elke vrouw heeft na het scheren of waxen weleens een ingegroeide haar gehad. De haar krult waardoor deze onder de oppervlakte van de huis gaat groeien. Dit resulteert in een bult of een ontsteking. Naast scheren en waxen kunnen ook geparfumeerde doucheproducten, talkpoeder, nylon ondergoed, badkleding, wasverzachter, wc-doekjes, maandverband, inlegkruisjes, tampons, glijmiddel, condooms, sperma en vrouwelijke hygiënesprays ingegroeide haartjes veroorzaken. De oplossing? Zorg dat je huid altijd schoon is voor- én nadat je een scheermesje of waxstrip erbij pakt.

Kleine bult bij vaginale opening

Dit symptoom wordt ook wel een ‘Bartholin’s cyste’ genoemd. Een kleine bult ontstaat bij de vaginale opening wanneer een Bartholin klier in de buurt van de vaginale opening verstopt raakt. De vloeistof die deze klieren produceren keren door de verstopping weer terug en zo ontstaat er een klein bultje. Geen zorgen, de cyste doet niet veel kwaad maar kan soms wel wat gevoelig en pijnlijk zijn. Mogelijke behandelingen is door een warmtekompres te gebruiken, weken in een badje met warm water of door wat pijnstillers in te nemen en ze de tijd geven om rustig te kunnen herstellen. Ervaar je ergere symptomen als koorts, pijn tijdens het plassen of lopen of heb je extremere pijn? Dan is het verstandig om naar de gynaecoloog te gaan om de cyste te laten verwijderen.

Huidkleurige puistjes

Net als een Bartholin’s cyste kun je ook nog kleinere bultjes (syringoma) krijgen wanneer zweetbuisjes verstopt raken. Deze bultjes ter grootte van puistjes kunnen naast je vaginale streek ook voorkomen in je gezicht, onder je armen, op je borst en rond je navel. Deze bultjes zijn niet gevoelig, maar kunnen mogelijk wel op meerdere plekken ontstaan wat in grootte kan toenemen. Probeer hier zoveel mogelijk van af te blijven en niet uit te knijpen. De omliggende huid kun je hiermee erg beschadigen. Laat ze rustig herstellen of vraag een huisarts of ze verwijdert kunnen worden. Een goede tip is om je sportoutfit na het sporten direct uit te doen om deze bultjes te voorkomen.

Goedaardige moedervlek

Vind je een moedervlek rond je vagina, dan hoef je je niet direct zorgen te maken dat het vaginale kanker kan zijn. Dit komt zelden voor. Toch kun je de moedervlek altijd laten checken bij een huisarts om er zeker van te zijn. De donkere of lichtere plekken of uitstekende moedervlekken op de huid zijn veelal goedaardig, net als op andere delen van je lichaam. 

Vaginale steenpuist

Erg smakelijk klinkt het niet, maar blaasjes gevuld met pus, beter bekend als steenpuisten, kunnen ook voorkomen rond de vaginale streek. Geen reden tot paniek, want meestal worden deze steenpuisten veroorzaakt door het scheren, waxen of andere ontharingsmethodes. Een onscherp scheermesje, ingegroeide haren of geïnfecteerde haarzakjes die niet tijdig behandeld worden kunnen uiteindelijk resulteren in steenpuisten. Het schoonmaken van je scheermesjes of apparaten is daarom uitermate belangrijk om steenpuisten te voorkomen. Zelf de steenpuisten proberen uit te knijpen wordt afgeraden omdat de pijn en ontsteking verergerd kan worden. Warmtekompressen kunnen de pijn verlichten en losse kleding en los ondergoed werkt het beste om de steenpuisten te laten helen. Is het na twee weken niet verminderd of zelfs erger geworden? Maak dan een afspraak met een gynaecoloog voor de juiste behandelmethode.

Lees ook: Kokosolie voor glanzende lokken? Dit doet het voor je en zo gebruik je het!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash