Deze 5 verrassende feitjes over de pil wil je weten

feitjes pil

Wist jij dat de pil invloed kan hebben op je partnerkeuze?

Waarschijnlijk slik je de pil al sinds de middelbare school. Of je het nu gebruikt als vorm van anticonceptie, tegen pijnlijke menstruatie of bijvoorbeeld om je PCOS-klachten te verlichten – het doet zijn werk. Maar wat weet je eigenlijk nog meer over dit kleine pilletje dat je dagelijks moet slikken? Wij zetten vijf verrassende feitjes over de pil op een rij. 

Werking van de pil

De pil bevat twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Die hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt, dat zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals heenkomen en dat een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder kan nestelen.

Invloed van de hormonen

Deze hormonen hebben echter niet alleen invloed op de bevruchting van een eicel, zo vertelt dr. Sarah E. Hill, met een PhD in evolutionaire biologie en auteur van This Is Your Brain On Birth Control. “De hormonen hebben ook invloed op je stressniveaus, dieet, emoties, stemming, libido en zelfs op wie je aantrekkelijk vindt.” Volgens dr. Hill is het goed om te weten wat de pil precies met je lichaam én je geest doet. Daarom zetten wij vijf verrassende feitjes – die je waarschijnlijk nog niet wist – op een rij.

1. De pil heeft invloed op wie je aantrekkelijk vindt

Een van de meest bijzondere weetjes is dat de pil invloed heeft op wie je aantrekkelijk vindt. “Hoewel onderzoek naar dit onderwerp nog nieuw is, lijkt het erop dat deze vorm van anticonceptie jouw partnerkeuze beïnvloedt én dat het bepalend kan zijn voor of je gaat scheiden of niet”, vertelt dr. Hill. Stel bijvoorbeeld dat je al een hele tijd aan de pil zit en daarna een relatie krijgt. Als je na een tijd stopt met de pil, kan het zo zijn dat je je partner ineens een stuk minder aantrekkelijk vindt zodra je hormonen weer wat gesetteld zijn.

2. Als je aan de pil zit, kies je minder snel voor looks

De pil maakt je minder oppervlakkigbasically. Als je de pil slikt, maak je geen eisprong mee. Hierdoor ervaar je niet de oestrogeenstijging die vlak voor deze eisprong plaatsvindt. Deze hormoonstijging zorgt ervoor dat je als vrouw erg gefocust bent op aantrekkelijke eigenschappen van de man, zoals een sterke kaaklijn en een diepe stem. Vrouwen die de pil slikken zijn dus minder gevoelig voor de sex appeal van de mannen.

3. Zelfs als je 40 jaar bent, ben je nog niet van de pil af

Veel vrouwen denken dat ze vanaf een jaar of veertig niet meer zwanger kunnen worden. Hoewel het inderdaad lastiger is om een baby te krijgen naarmate je ouder wordt, is het zeker niet onmogelijk. Zo vertelt Colleen McNicholas aan Health: “Ik kan je niet vertellen hoe vaak een vrouw van in de veertig me in shock heeft aangestaard toen ik haar vertelde dat ze zwanger was.” De pil is dus zeker niet alleen voor je tienerjaren en studentenperiode.

4. De pil is dramatisch voor je libido

Veel onderzoek heeft aangetoond dat het libido van vrouwen die de pil slikken veel lager is dan vrouwen die geen vorm van anticonceptie gebruiken. Veel vrouwen ervaren normaal gesproken rond de ovulatie een stijging in hun sex drive, maar dit is vaak niet het geval als je de pil gebruikt. Ook zorgt deze anticonceptievorm ervoor dat je testosteronniveaus dalen, wat er ook voor zorgt dat je vaak niet in de stemming bent voor sexy time. Dit kan erg vervelend zijn. Dr. Hill raadt dan ook aan om vooral geduldig met jezelf te zijn. Het is goed om dit probleem met je partner én je dokter te bespreken.

5. De pil zorgt er niet voor dat je aankomt

Wait, what?! Wij hebben altijd gedacht dat die extra kilo’s te wijten waren aan onze anticonceptie, maar dat is dus niet per se het geval. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de pil niet of nauwelijks zorgt voor gewichtstoename. Dat scheelt dan weer!

Lees ook: De pil vergeten? Dit moet je doen

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash