Oeps! 5 vieze gewoontes waar iedereen schuldig aan is

vieze-gewoontes-schuldig

Maak jij je hier ook schuldig aan?

Sommige gewoontes lijken op het eerste gezicht vrij onschuldig. Zoals je handdoeken wassen op 40 graden en het gebruiken van het scheermesje van je partner. Toch kunnen ze ervoor zorgen dat je ziek wordt als je immuunsysteem wat lager is. We zetten alle vieze gewoontes op een rij waar je voortaan beter mee kunt stoppen. 

1. Je gebruikt een handdroger op een openbaar toilet

Het gebruiken van een handdroger lijkt een snelle manier om je handen te drogen, maar hier maak je je pas gewassen handen alleen maar weer vies mee. Bacteriën en virussen zijn namelijk dol op warme, vochtige plekken, en een handdroger is daardoor de perfecte plek om in te verstoppen. Gebruik daarom liever een ouderwetse tissue voor het drogen van je handen en blijf uit de buurt van de handdroger.

2. Je wast je beddengoed en handdoeken niet op 60 graden

We weten allemaal dat wassen op dertig of veertig graden beter is voor het milieu en je kleding. En het is in sommige gevallen zelfs goed voor de portemonnee. Toch kun je jouw beddengoed en handdoeken beter wel gewoon op zestig graden wassen. Wanneer je deze onder de zestig graden wast, kunnen de micro-organismen in het wasgoed en je handdoeken makkelijk overleven. Bacteriën, mijten en schimmels worden namelijk pas gedood bij een temperatuur van zestig graden.

3. Je vervangt je tandenborstel te weinig

Een tandenborstel verliest na ongeveer drie maanden zijn stevigheid. Hierdoor komen de haartjes lastiger bij de moeilijke plekken van je gebit. En vergeet de bacteriën in je mond niet! Deze eindigen namelijk ook op je tandenborstel en vermenigvuldigen zich sneller dan je denkt. Zo wordt je tandenborstel een broedplaats voor bacteriën, waaronder de beruchte poepbacterie. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Manchester bevat de gemiddelde tandenborstel meer dan tien miljoen bacteriën. Yikes!

4. Je gebruikt make-up te lang

Het is algemeen bekend dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft. Je herkent de houdbaarheidsdatum aan het symbool van een potje met daarnaast een getal, meestal een 3, 6, 12, 18 of 36. Dit staat voor het aantal maanden dat je de make-up kunt gebruiken. Als je het langer dan de houdbaarheidsdatum gebruikt, wordt je mascara of lippenstift een bron van bacteriën. Hierdoor kun je je huid sneller infecteren, wat leidt tot onzuiverheden en puistjes.

5. Je gebruikt het scheermesje van je partner

Leen je altijd het scheermesje van je partner? Dit kun je voortaan beter laten. Via een scheermesje kun je namelijk een hoop verschillende (schimmel)infecties overdragen. Dit komt doordat dode huidcellen en bacteriën in een scheermesje achterblijven na het scheren. Daarnaast tonen meerdere onderzoeken aan dat scheermessen hepatitis B, C en HIV kunnen verspreiden. Wauw!

Lees ook: Dit is hoe je je make-upsons het beste kunt schoonmaken

Bron: Woman’s Health | Beeld: Unsplash, Phil Hearing