6 mogelijke oorzaken van knakkende of krakende knieën

knakkende of krakende knieën

En zó kom je ervan af

Van verkorte spieren tot artrose: er zijn allerlei reden waarom je last kunt hebben van knakkende of krakende knieën. Maken jouw knieën ook weleens dit soort geluiden? Dan ben je vast benieuwd wat dit betekent en of je je zorgen moet maken. Wij vertellen je er meer over.

Knakkende of krakende knieën

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je knakkende of krakende knieën kun hebben. Je hoeft er niet eens hevig voor te sporten, zelfs als je jezelf uitstrekt op de bank kun je al een knakje horen. Veel mensen hebben hier last van en het is gelukkig lang niet altijd ernstig. Als je geen pijn hebt bij het knakken of kraken, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Heb je wél pijn naast de rare geluiden of maak je je zorgen? Ga dan lang de huisarts of een fysiotherapeut om je knieën te laten checken. Wij zetten alvast zes mogelijke oorzaken op een rijtje.

1. Knieschijven

Zo zouden je knieschijven weleens de oorzaak kunnen zijn van de knakkende en krakende geluiden. Je knieschijven liggen in een soort geul van het bovenbeen. Onder de knieschijven en in die geul zit kraakbeen, waardoor je soepel kunt bewegen. Je kraakbeen wordt je hele leven belast, waardoor de structuur ervan kan veranderen. Het kan bijvoorbeeld een ribbelige structuur krijgen, wat heel normaal is, maar wel kan zorgen voor deze geluiden als je beweegt.

2. Hypermobiliteit

Hypermobiliteit kan ook een oorzaak zijn van je krakende knieën. Bij hypermobiliteit zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel. Je gewricht krijgt hierdoor niet genoeg steun en wordt te bewegelijk. Hypermobiliteit geeft lang niet altijd klachten, maar als je wel last ervaart is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een specialist.

3. Artrose en artritis

In sommige gevallen kunnen knakkende knieën wijzen op artrose (gewrichtsslijtage). Uit een onderzoek van het Baylor College is gebleken dat dit bij 75 procent van de proefpersonen met krakende knieën het geval was. Deelnemers waarvan de knieën af en toe kraken of knakken bleken bovendien twee keer zoveel kans te hebben om binnen een jaar artritis (gewrichtsontsteking) te ontwikkelen.

4. Gewrichtsvloeistof

Wanneer de gewrichtsvloeistof in je knieën afneemt, kunnen ze ook meer geluid gaan maken. Deze vloeistof is als olie, en zorgt ervoor dat je knieën gesmeerd blijven. Maar gewrichtsvloeistof kan ook juist waterig worden, door slechte doorbloeding. Hierdoor kunnen je gewrichten ook flink geluid gaan maken.

5. Verkorte spieren

Verkorte spieren rondom de knie kunnen ook zorgen voor een krakend geluid. Dat komt doordat je gewricht dan uit de pas schiet bij beweging. In dit geval kun je het beste contact opnemen met een fysiotherapeut, hij of zij kan je hiermee helpen.

6. Patellofemorale pijnsyndroom

Tot slot kunnen knakkende of krakende knieën wijzen op het Patellofemorale pijnsyndroom, ook wel lopersknie genoemd. Dit gaat vaak gepaard met stijfheid, kniepijn onder, rondom en achter de knieschijven, een zwelling of instabiel gevoel (voornamelijk bij het traplopen). Vooral tijdens en nadat je de knieën belast ervaar je pijn. Je huisarts of fysiotherapeut kunnen je helpen met een behandelplan.

Dit kun je zelf doen

Heb jij regelmatig last van dit soort geluiden in je knie? Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om de kans op een gewrichtsontsteking zo klein mogelijk te houden. Regelmatig bewegen helpt namelijk enorm. Sta eens wat vaker op als je de hele dag op kantoor werkt, ga een rondje wandelen of doe zo nu en dan wat squats en lunges. Een warming up is bij laatstgenoemde ontzettend belangrijk, want anders beschadig je de knieën alleen maar meer. Voorkomen is beter dan genezen, dus hup, lekker in beweging!

Lees ook: 7 redenen waarom het fijn is om alleen te wandelen 

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet, Womens Health | Beeld: Pexels