6 veranderingen in en om je vagina naarmate je ouder wordt

Wist je dat er rondom je intieme zone veel verandert naarmate je ouder wordt?

Wanneer je ouder wordt, verandert ook je lichaam. Zo wordt je haar dunner en grijzer, kun je last krijgen van rimpels en neemt je spiermassa af. Maar wist je dat er ook in en rondom je vagina een hoop verandert? Grote kans van niet, want dit wordt vaak niet besproken. Toch is het wel belangrijk om te weten! De volgende veranderingen aan je intieme zone ga je waarschijnlijk merken als je ouder wordt.

Deze veranderingen ga je waarschijnlijk merken als je ouder wordt.

1. Schaamhaar

Je schaamhaar verandert misschien wel het meest zichtbaar naarmate je ouder wordt. Dit wordt, net zoals het haar op je hoofd, namelijk ook dunner en grijs. Een pluspunt is wel dat het je wat scheersessies scheelt daar beneden.

2. Vulva

Met de vulva bedoelden we de schaamlippen, clitoris, uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina. Alle uitwendige delen van het vrouwelijk geslachtsorgaan, dus. Je vulva verandert zeker tot je vijftigste levensjaar nauwelijks. Maar daarna kan het weefsel gladder en bleker worden en de schaamlippen dunner. Ook kan de vulva in zijn geheel aan volume verliezen.

3. Vagina

De overgang en menopauze kunnen gepaard gaan met vaginale atrofie: door een verminderde oestrogeenproductie kan de vaginawand dunner worden en je vagina droger. Dat kan flink wat invloed hebben op je seksleven. Zowel de ingang als het kanaal van je vagina kunnen slinken. Daarnaast raakt je intieme zone makkelijk geïrriteerd, doordat deze aan elasticiteit en vochtigheid verliest. Tijdens het vrijen kun je hierdoor last krijgen van een brandend en jeukend gevoel, waardoor je het misschien niet altijd meer als prettig ervaart. Glijmiddelen en speciale vaginale gels die je op huisartsrecept kunt krijgen, kunnen dit probleem gelukkig verhelpen.

4. Plasbuis

Naarmate je ouder wordt, wordt de huid rond je plasbuis dunner en neemt de kans op urineweginfecties en blaasontstekingen toe. Het slinkende weefsel vergroot de kans op bacteriële infecties, doordat het kwetsbaarder wordt.

5. Libido

Al die lichamelijke veranderingen hebben natuurlijk ook invloed op je libido. Wanneer vrijen pijn doet of het oestrogeen-niveau in je lichaam laag is, heb je er logischerwijs maar weinig zin in. Toch is het wel belangrijk om seks te blijven hebben. Dat houdt je intieme zone soepel, waardoor je het ‘verouderingsproces’ van je vagina een beetje tegen kunt gaan. Bovendien is het natuurlijk ook goed voor je relatie!

Verzakking

Op latere leeftijd zal je bekkenbodem zwakker worden en dat heeft als gevolg dat je organen kunnen verzakken. Dit hoeft geen pijn te doen, maar er kan wel een operatie nodig zijn om alles weer op zijn plek te krijgen. Om een verzakking te voorkomen, kun je je bekkenbodem trainen. Hiervoor zijn speciale oefeningen. Ook regelmatige orgasmes helpen: dan span je je bekkenbodem namelijk aan.

Lees ook: 4 vaginale ongemakken waar we liever niet over praten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Huffington Post | Beeld: Unsplash