7 symptomen van eierstokkanker die je gemakkelijk over het hoofd ziet

7 symptomen eierstokkanker

Negeer de signalen niet

Eierstokkanker wordt ook wel een ”sluipmoordenaar” genoemd en niet zonder reden: de ziekte heeft niet zoveel voor de hand liggende symptomen als bijvoorbeeld borst- of huidkanker. Veel vrouwen merken daardoor niet dat ze ziek zijn. Toch kun je wel degelijk symptomen ervaren. Let op als je meerdere van de onderstaande symptomen herkent. Wanneer dit het geval is, hoeft dit natuurlijk lang niet altijd te betekenen dat je eierstokkanker hebt. In veel gevallen zijn de symptomen te wijten aan iets anders, maar het is wel belangrijk om er alert op te zijn!

Je herkent de symptomen van eierstokkanker niet altijd even gemakkelijk.

Eierstokkanker

Volgens Shannon Westin, geneeskundige en universitair hoofddocent oncologie bij het MD Anderson Cancer Center, zijn de symptomen van eierstokkanker niet zo makkelijk te herkennen. ”Ze zijn heel discreet, gemakkelijk te negeren en kunnen worden toegeschreven aan andere dingen, zoals een verandering van je dieet”. Helaas zorgt het negeren van de symptomen ervoor dat de ziekte zich ontwikkelt, waardoor het moeilijker te behandelen is wanneer het wordt ontdekt. ”Het draagt vaak bij aan een vertraging in de diagnose”, aldus Westin. Hoewel de symptomen vrij vaag zijn, is het toch verstandig even langs de huisarts te gaan wanneer je één van de onderstaande symptomen hebt, of meerdere tegelijk en deze niet vanzelf verdwijnen.

1. Aanhoudende buik- of bekkenpijn

Volgens Mitchel Hoffman, gynaecologisch oncoloog bij Moffitt Cancer Center, is aanhoudende buik- of bekkenpijn over het algemeen een teken dat de kanker zich heeft verspreid. ”Wanneer we opereren bij eierstokkankerpatiënten, heeft de meerderheid uitzaaiingen”, zegt hij. Tumoren kunnen voorkomen in het bovenste deel van de buik, de dikke darm en helemaal tot aan het middenrif. Ook kan eierstokkanker een vochtophoping veroorzaken in de buik, ascites genaamd. Al deze factoren kunnen pijn veroorzaken.

2. Je voelt je misselijk of je kunt niet zoveel eten als je normaal kunt

Wanneer eierstokkanker zich verspreidt, kan dit invloed hebben op de manier waarop je darmen werken. Het kan zijn dat je eerder een vol gevoel ervaart dan normaal of je minder kunt eten dan gewoonlijk. Als dat het geval is, heeft je maag mogelijk minder ruimte dan normaal vanwege een groeiende tumor, of je kunt een vochtophoping hebben waardoor je ook snel een vol gevoel hebt.

3. Je bent altijd gejaagd en geconstipeerd

”Eierstokkanker kan je een opgeblazen gevoel bezorgen, vanwege de verminderde darmfunctie”, zegt Hoffman. ”Om je darmen normaal te laten functioneren, moeten de darmen een spierfunctie hebben om dingen door te duwen,’ zegt hij. Echter, wanneer kanker zich vormt op het buitenoppervlak van de darm – wat gebeurt wanneer eierstokkanker begint te verspreiden – kan het die functie aantasten. Een opgeblazen gevoel is vooral verdacht als je je dieet of lichaamsbeweging niet hebt aangepast.

4. Je moet heel vaak plassen

Vaak moeten plassen kan wijzen op een ovariumtumor, zo zegt Hoffman. ”Er zit maar een beperkte ruimte in het bekken’, benadrukt hij. ”Als een vrouw daar een tumor begint te krijgen, duwt die op de blaas en vermindert de blaascapaciteit.” Hierdoor voelt de blaas voller aan en moet je vaker plassen.

5. Je menstruatie is onregelmatig

Dit symptoom is belangrijk, laat Hoffman weten. Wanneer er een tumor zit in je eierstok, kan dit de normale werking van het bloed verstoren en uiteindelijk je cyclus in de war schoppen. Let dus op wanneer je een grote verandering in je cyclus opmerkt (vaker, minder vaak) en ga in dat geval naar de huisarts.

6. Je hebt pijn tijdens het vrijen

Er zijn een paar mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen volgens Hoffman. ”Ten eerste kan het zijn dat je een ovariumtumor hebt die in je vagina duwt en er tijdens het vrijen druk op ontstaat, wat pijn veroorzaakt’, legt hij uit. ”Een andere is dat de hormonale veranderingen die kunnen optreden in je lichaam als gevolg van eierstokkanker, kunnen leiden tot vaginale droogheid. Dat kan ongemak veroorzaken tijdens de seks”.

7. Je hebt vaak last van brandend maagzuur

”Omdat eierstokkanker met je darmen knoeit, kan er veel meer gebeuren in de rest van je lijf”, legt Westin uit. ”Dan duwen er dingen tegen je buik en duwt je slokdarm terug. Alles gaat in de verkeerde richting en dat kan maagzuur veroorzaken.”

Oudere vrouwen

Eierstokkanker komt vaker voor bij oudere vrouwen en je symptomen zijn waarschijnlijk aan iets anders te wijten dan kanker. Toch is het belangrijk je lichaam goed in de gaten te houden. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met de huisarts.

Lees ook: 1 op de 3 vrouwen kan door menstruatiepijn niet aan het werk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash