8x alledaagse dingen die van invloed zijn op je vagina

Waarschijnlijk wist je dit nog niet

Dat je je vagina niet met gewone zeep moet wassen is oud nieuws. Anno 2019 weten we allemaal wel hoe een vagina het best verzorgd moet worden, toch? Dat blijkt echter van niet. Want toch kampen veel vrouwen met jeuk, overmatige afscheiding of een schimmelinfectie. Onbewust doen we verschillende alledaagse dingen die van invloed zijn op je vagina. Benieuwd? We leggen het je uit. 

Problemen met je vagina? Daar heeft niemand zin in.

1. Kleding en ondergoed

Een skinny jeans of hele strakke slip: het doet niet veel goeds voor je vagina. Door té strakke broeken of slips te dragen heeft je vagina geen mogelijkheid om te ‘ademen’. Door de vochtige omgeving is de kans op afscheiding of een schimmelinfectie extra groot. Heb je hier last van? Probeer iets luchtigers te dragen of kies voor katoenen ondergoed.

2. Roken

Dat roken van invloed is op de gezondheid van je vagina had je misschien niet verwacht. Toch weten de chemicaliën in sigaretten je vagina op een slimme manier te bereiken. Dit kan zorgen voor een bacteriële infectie of vaginale droogheid. Misschien is stoppen dus wel een goed idee?

3. Tijd van de maand

Rondom en tijdens de menstruatie gebeurt er veel in je lichaam. Per uur kunnen je hormonen veranderen. Dit is te merken aan je vagina, aangezien jeuk of afscheiding een gevolg kan zijn.

4. De liefde bedrijven

Of je nu vaak of minder vaak seks hebt: het beïnvloedt je vagina. Niet alleen het sperma van een man, maar ook bacteriën van de penis kunnen zorgen voor veranderingen in je immuunsysteem. Dit kan zorgen voor irritatie, jeuk of een schimmelinfectie. Dit hoeft natuurlijk echt niet altijd te gebeuren en gelukkig is er een manier waardoor je veel problemen voorkomt. Hoe? Door altijd na de seks te plassen, zelfs wanneer je een condoom hebt gebruikt.

5. Stress

Stress kan rare dingen doen met je lichaam. Dus ook met je vagina! Wanneer je in een stressvolle periode zit kan je last krijgen van overmatige afscheiding. Hoe dit precies ontstaat is niet helemaal duidelijk, maar het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de manier waarop je immuunsysteem beïnvloedt wordt. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te ontspannen!

6. Zeep

Laten we vooropstellen: was je vagina niet met ‘gewone’ zeep. Deze chemicaliën gooien alleen maar roet in het eten. Het flink schrobben van de binnen- en buitenkant met zeep zorgt ervoor dat de bacteriën die je beschermen tegen infecties verwijderd worden. Dit leidt tot irritatie en overmatige – en sterk ruikende – afscheiding. Een speciale vaginazeep bestaat wel, maar is in principe niet nodig. Je vagina reinigt zichzelf.

7. Harsen, scheren en waxen

Door de haren rondom je vagina te verwijderen is de kans op irritatie best groot. Heb je een gevoelige huid, maar wil je die haartjes wel graag verwijderen? Probeer dan eens een wax of hars. Vogel uit wat voor jou werkt, aangezien elk lichaam anders is!

8. Anticonceptie

Wist je dat anticonceptie een rol speelt bij de ‘gezondheid’ van je vagina? De één krijgt overmatige afscheiding van de pil, terwijl de ander hier juist een droge vagina van krijgt. Elk lichaam is anders. Overleg met je huisarts en probeer uit wat voor jou het beste werkt!

Lees ook: Last van rode bultjes op je billen? Hier komt het door!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash