3 tekenen dat je aankomt door hormonen


Hormonen zorgen ervoor dat je aankomt

Hormonen hebben veel invloed op je lijf, juist bij vrouwen. Als je hormoonhuishouding uit balans is, kun je eetbuien krijgen. Maar ook als je gewoon gezond eet en sport kunnen hormonen de boosdoener zijn van je buikje. Als hormonen in de war zijn kan dit ervoor zorgen dat je op dat moment meer vet opslaat. Kleine veranderingen kunnen al heel wat teweegbrengen! Deze drie signalen betekenen dat jij vet opslaat door hormonen.

Hierdoor kun je vet opslaan.

1. Stress

Het begint onschuldig: je krijgt het druk en vliegt van hot naar her. Hierdoor verhoogt je adrenaline, wat in eerste instantie goed is. Door de adrenaline gebruikt je lichaam je reserves, dus de opgeslagen suikers en vetten. Maar, slaat die drukte door en heb je constant veel adrenaline in je lichaam, dan wordt je lichaam ongevoeliger voor dit hormoon en blijft je vetreserve gewoon zitten. Ook maak je meer cortisol aan als je gestresst bent, wat vet juist sneller opslaat.

2. Koolhydraten

Tenzij je diabetes hebt, hoort een gezond lichaam genoeg insuline aan te maken om glucose af te breken en vet te verwerken. Het hormoon adiponectine zorgt ervoor dat het lichaam in de juiste mate gevoelig is voor insuline. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, kan het voorkomen dat deze balans verstoort raakt. Hierdoor zal vet en glucose niet voldoende worden afgebroken, met als gevolg dat je aankomt.

3. Slaap

Er wordt niet voor niets aangeraden om genoeg slaap te krijgen. Slaap jij geregeld minder dan 8 uur, dan kan dit de oorzaak zijn van je vetopslag. Je gaat niet alleen meer eten als je moe bent om meer energie binnen te krijgen, je schildklierhormonen gaan ook minder goed werken. Daarnaast komen er meer stresshormonen vrij als je weinig slaapt, met alle gevolgen van dien. Je krijgt dus meer honger en je stofwisseling gaat minder goed werken.

Lees ook: Door deze vijf eetgewoontes kom je mogelijk júíst niet van je buikje af

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels