Kun je door een abortus verminderd vruchtbaar raken?

Wij hebben het antwoord

Hoewel het fijn is dat er in Nederland de optie is om een abortus te laten uitvoeren, is dit voor veel vrouwen geen gemakkelijke beslissing om te nemen. Daarbij is er nog veel onduidelijkheid over abortussen. Zo wordt er veelal gedacht dat je door een abortus minder vruchtbaar wordt. Is dat daadwerkelijk het geval? 

Verminderde vruchtbaarheid

Gelukkig is het antwoord op die vraag heel simpel: nee. Een abortus zonder complicaties zorgt er niet voor dat je minder vruchtbaar wordt. De kans dat je zwanger wordt na een abortus is ongeveer even groot als wanneer je geen abortus hebt gehad. Toch zijn er andere redenen waarom je minder kans hebt om zwanger te worden, zoals een verminderde vruchtbaarheid door toenemende leeftijd. Ook kan dit het gevolg zijn van een SOA die niet op tijd is behandeld.

Complicaties

Toch is het wel mogelijk om minder vruchtbaar te raken door een abortus, als deze gepaard gaat met complicaties. Medische complicaties, zoals baarmoederletsel, infecties of ernstige bloedingen, kunnen leiden tot problemen om zwanger te worden. Het risico op dusdanig ernstige medische complicaties is echter erg klein, namelijk minder dan 0,2 procent. In landen waar abortus niet legaal is, en vrouwen dus geen toegang hebben tot veilige abortussen, treden vaker complicaties op.

Abortus

In Nederland mag je een abortus laten uitvoeren tot de 24e week van een zwangerschap. In de praktijk gaan artsen echter vaak uit van 22 weken. Dat is omdat zij tot op twee weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen. Daarnaast geldt er een verplichte bedenktijd van vijf dagen, tenzij een vrouw zestien dagen of minder overtijd is. Alleen een abortuskliniek of ziekenhuis met een vergunning van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) mag een vroege abortus uitvoeren. De zwangerschap kan zowel medicamenteus (de abortuspil) als instrumenteel afgebroken worden.

Lees ook: Eliza onderging een abortus tegen wens van ex in: ‘Hij vond dat ik het recht niet had’

Bron: Stichting Abortuskliniek Amsterdam, Rijksoverheid | Beeld: Pexels