Aha! Alcohol kan effect hebben op je dromen en dit is hoe

dromen

Dat ene wijntje heeft wel degelijk invloed op je slaap

In de zomer drinken wij maar al te graag een drankje op het terras en ook tijdens de feestdagen kunnen wij de bubbels maar moeilijk weigeren. Alcohol kan echter behoorlijk wat na-effecten geven, zoals bijvoorbeeld een flinke kater. Een ander effect waar we niet zo snel over na denken, is het effect van alcohol op je dromen.

Onrustig

Misschien val jij na een paar drankjes als een blok in slaap wanneer je naar bed gaat. Nou ja, je denkt dat je als een blok slaapt, maar eigenlijk zorgt de alcohol ervoor dat je minder diep en onrustiger slaapt. Dat zorgt er ook voor dat je je vaak erg moe voelt na een avondje borrelen. Maar wist jij dat alcohol je dromen zelfs kan beïnvloeden?

REM-slaap

Dit zit als volgt in elkaar. Er zijn drie soorten slaap: diepe slaap, REM-slaap en lichte slaap, zo legt Psychiater Alex Dimitriu uit aan Well+Good. De REM-slaap is het belangrijkst, omdat je spieren hierin volledig ontspannen en je alle informatie en emoties van die dag verwerkt. Alcohol vertraagt je REM-slaap juist, waardoor je ook minder lang in een diepe slaap bent.

Minder gecompliceerde dromen

Daarnaast is de REM-slaap ook de fase waarin je het meest droomt en alcohol kan hierdoor dus effect hebben op je dromen. Je droomt bijvoorbeeld minder dan normaal wanneer je alcohol op hebt, of je droomt zo licht dat je ze de volgende dag niet meer kunt herinneren. De dromen zijn dus minder sterk en gecompliceerd en houden vaak meer verband met wat er zich overdag heeft afgespeeld. En omdat je dromen ook zo licht zijn, is de kans groter dat je sneller wakker wordt van bijvoorbeeld een klein geluid.

Hersenen

Wanneer je de dag erna weer naar bed gaat, zal je lichaam proberen de REM-slaap in te halen. Hierdoor zullen je dromen juist weer heftiger en gecompliceerder worden. Hoe meer tijd je in de REM-slaap doorbrengt, hoe meer tijd je hersenen hebben om moeilijke verhaallijnen aan te maken in je dromen. Aha!

Lees ook: Dit is wat er met je huid gebeurt als je stopt met alcohol

Bron: Margriet | Beeld: Pexels