Aha: dit is het verschil tussen dure en goedkope tandpasta

tandpasta

Goed om te weten!

Misschien gebruik je altijd trouw dezelfde tandpasta die de tandarts je ooit heeft geadviseerd, of koop je een willekeurige die in de aanbieding is. Het zal je in elk geval niet zijn ontgaan dat er enorme prijsverschillen kunnen zitten tussen verschillende tubes tandpasta. Maar zit er ook een verschil in kwaliteit, of zegt de prijs helemaal niet zoveel? 

Overeenkomsten

Alle tandpasta, ongeacht de prijscategorie, bevatten fluoride, schuurmiddelen en wasactieve stoffen. Deze ingrediënten helpen bij het verwijderen van bacteriën, voorkomen van gaatjes en verwijderen van tandplak. Sommige mensen zijn geen voorstander van ingrediënten als fluoride, omdat het inslikken van te veel fluoride schadelijk zou kunnen zijn. Er bestaan ook tandpasta’s zonder dit ingrediënt, maar die wordt door tandartsen afgeraden om het niet voldoende werkzaam zouden zijn.

Schuurmiddel

Om aanslag van je tanden te verwijderen, bevatten tandpasta’s schuurmiddel. Echter, hoeveel schuurmiddel in zo’n tube zit kan nogal verschillen. Doorgaans bevatten tandpasta’s 20 tot 50 procent schuurmiddel, en de intensiteit ervan kan aardig verschillen. Tandpasta’s voor gevoelige tanden hebben doorgaans een andere samenstelling dan bijvoorbeeld tandpasta’s voor rokersaanslag.

Marketing

Tandpasta’s hebben in de basis dus dezelfde ingrediënten, maar de samenstelling kan verschillen. Naast deze verschillen speelt marketing ook een grote rol in hoe tandpasta’s worden aangeprezen. Extra toevoegingen die een nieuwe smaakbeleving, geur of kleur geven, maken tandpasta’s uniek en aantrekkelijk voor consumenten. Vaak zijn het juist deze toevoegingen die een tandpasta prijzig maken, maar doen ze niet veel extra’s voor het verzorgen van je gebit.

Dure en goedkope tandpasta’s

Eigenlijk betekent dit dat dure tandpasta’s niet per se beter zijn dan goedkopere varianten. Ze bevatten allemaal dezelfde werkzame stoffen, en je betaalt voornamelijk extra voor de luxe van een lekker smaakje of fijne geur. Hoe effectief je tandpasta werkt, hangt meer af van een goede poetstechniek dan van die hele dure tube tandpasta!

Lees ook: Is het slecht voor je blaas als je plassen te lang uitstelt?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: KRO NCRV | Beeld: Pexels / Yan Krukau