Alcohol drinken als je antibiotica slikt, mag dat nu wel of niet?

antibiotica

Het kan wel, maar het is geen goed idee…

Het overkomt iedereen weleens; je moet aan de antibiotica voor een infectie of om een andere reden. Als je aan de antibiotica zit vraag je je waarschijnlijk af of je op dat moment wel alcohol mag drinken of niet. Want ja, de kans dat je deze maand op een feestje bent waar wijntjes zijn is nu eenmaal groot. 

Maar op nare bijwerkingen zit je natuurlijk ook niet te wachten!

Genezingsproces
Over het algemeen hoef je geen heftige bijwerkingen te verwachten als je aan de antibiotica zit en je een wijntje hebt gedronken. Maar, als je drinkt tijdens je kuurtje zitten er natuurlijk wel consequenties aan verbonden, anders zou het verhaal van alcohol en antibiotica natuurlijk niet bestaan. Drink je namelijk tijdens je kuur, dan vertraag je het genezingsproces. Dit betekent dat waar je last van hebt minder snel of minder goed geneest.

Lever
De problemen tussen alcohol en antibiotica beginnen in de lever, dat is namelijk waar beide stoffen door het lichaam worden afgebroken. Normaal gesproken heeft je lichaam al moeite met het afbreken van antibiotica en als je daar ook nog eens alcohol bij drinkt moet je lever extra veel moeite doen. Doordat alcohol ook capaciteit van de lever vergt, kan de spiegel van het geneesmiddel hoger worden en minder goed zijn werk doen. Je kunt dus wel drinken, maar als je graag van je kwalen af wilt kun je de drankjes beter even laten staan.

Oppassen
Het is wel oppassen geblazen als je antibiotica slikt met de naam Metronidazol, Ketoconazol, Cefamandol of Grisepfulvine. Drink je bij deze soorten wel een wijntje, dan kun je last krijgen van bijwerkingen als huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, overgeven, duizeligheid en hartritmestoornissen. Ben je klaar met je kuur, wacht dan nog even twee dagen voordat je het wijnschap van de Appie plundert; het duurt namelijk tot wel 48 uur voordat de antibiotica uit je lichaam is verdwenen en je lever weer toe is aan alcohol.

Toch wel drinken? Dan past deze wijn het beste bij je sterrenbeeld!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Glamour | Beeld: Pinterest