‘Als je een waterkoker opnieuw aanzet komen er schadelijke stoffen vrij’, waar of niet?

waterkoker

Feit of fabel? Dit is het antwoord!

We hebben het heel vaak gehoord; een waterkoker opnieuw aanzetten zou zorgen voor het vrijkomen van giftige stoffen. Maar wat is hier nu eigenlijk van waar? Is het een verouderd broodje aap-verhaal of zit er echt een kern van waarheid in? 

Wij geven je het verlossende antwoord.

Concentraties worden versterkt
The Huffington Post
 waarschuwde onlangs naar aanleiding van een bericht van The UK Tea and Infusions Association dat je een waterkoker beter niet twee keer aan kunt zetten. Het gevolg hiervan is namelijk dat het water vies gaat smaken en je er een smakeloze thee aan over houdt. Daarnaast worden er bepaalde concentraties versterkt, denk aan nitraten en fluoride. Hoe vaker je water kookt, hoe meer van deze stoffen vrijkomen en dit zou dan weer erg slecht zijn voor je gezondheid.

Waterschapsbedrijf
Het Nederlands Waterbedrijf denkt hier anders over. Waterlaborant Harm de Kleine: “Ik kan mensen gerust stellen, want dit is echt een onzinverhaal. Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten maar dit gebeurt ook al na eenmaal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”

Dit vind je misschien ook leuk: Ideaal! Dít drankje helpt je met het verliezen van gewicht

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Waterbedrijf & Cosmopolitan | Beeld Tips en Weetjes © All Rights Reserved