Ga je altijd laat naar bed? Dat kan voor deze psychische problemen zorgen

altijd laat naar bed psychische problemen

Altijd laat naar bed gaan kan vervelende consequenties hebben

Sta jij bekend als een avondmens en slaap jij zeker niet voor de klok 1:00 uur slaat? Dan kan dit invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Zo zul je merken dat je moeite hebt met opstaan, gedurende de dag vermoeid bent en als je eenmaal in bed ligt geen oog dicht meer doet. Niet raar, want onderzoek heeft  uitgewezen dat altijd laat naar bed gaan sneller kan zorgen voor psychische problemen bij mensen.

Biologische klok

Laat naar bed gaan heeft niet alleen invloed op je energielevel gedurende de dag. Je biologische klok verandert namelijk ook als je iedere avond laat gaat slapen. Uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, blijkt dat mensen die te laat naar bed gaan meer kans hebben op psychische problemen dan mensen die van nature op tijd gaan slapen en vroeg opstaan.

Psychische problemen avondmensen

De Universiteit van Exeter voerde een genetica onderzoek uit waarbij gegevens van 700.000 mensen werden geanalyseerd. Mensen gaven aan of ze iedere avond vroeg of altijd laat naar bed gaan. Daarbij werd ook het DNA van de deelnemers onderzocht. Uit deze gegevens bleek dat sommige mensen dezelfde genen deelden en deze genen het slaappatroon mogelijk beïnvloedden. Zo zijn de ware nachtbrakers vatbaarder voor psychische problemen als depressie, angst en schizofrenie. Mensen die laat slapen hebben zelfs 10 procent meer kans om schizofrenie te ontwikkelen.

Over slaap heen werken

De reden dat avondmensen sneller psychische problemen ontwikkelen, komt volgens hoofdonderzoeker Samuel Jones doordat deze mensen in de avond vaak doorwerken. Op deze manier komen deze mensen over hun ‘slaap’ heen. Dit heeft negatieve gevolgen voor je mentaliteit.

Tips biologische klok aanpassen

Er zijn gelukkig mogelijkheden om je biologische klok aan te passen. Volgens slaappsycholoog Hoop Bastine is het allereerst belangrijk om onze individuele slaapbehoeften te identificeren. Het is volgens haar goed om te experimenteren met je productiviteit en je prestaties en daar je tijdschema op aan te passen. “Vind een ritme, een schema en een levensstijl die echt bij je past en die ervoor zorgt dat je goed in je vel zit. Zorg ervoor dat je slaapschema zo min mogelijk onhandelbaar is”, stelt Bastine.

Lees ook: 10 manieren om gewicht te verliezen zonder te veel moeite

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Grazia | Beeld: Unsplash