Alyssa Milano openhartig over abortussen: ‘Ik was niet klaar voor het moederschap’

De actrice beëindigde in de jaren 90 twee keer een zwangerschap 

Afgelopen mei werd in de Amerikaanse staat Alabama de strengste abortuswet ooit aangenomen. Het zorgde voor veel commotie. Een wet als deze mag volgens velen absoluut niet aangenomen worden, zo vindt ook Alyssa Milano. Ze uit haar mening over het onderwerp erg openhartig en vertelt nu over de abortussen waar zij in de jaren 90 voor koos. 

De actrice vertelt openhartig waarom ze koos voor de abortussen.

Anti-abortuswet

Alyssa Milano heeft zich op social media al verscheidene keren uitgelaten over abortussen. Volgens de actrice kan en mag je het recht om het uitvoeren van een abortus niet verbieden. De wet in Alabama verbiedt vrouwen om een abortus te ondergaan. Er wordt zelfs geen uitzondering gemaakt voor slachtoffers van incest of verkrachting. Ondergaat een vrouw toch een abortus? Dan kan de medici die dat uitvoert 10 tot 99 jaar gevangenisstraf krijgen. Verscheidene keren liet Alyssa Milano zich erover uit dat dit gewoon niet kan. Onlangs gooide ze het over een persoonlijkere boeg. In de potcast Sorry not sorry vertelt ze over de twee abortussen waar ze voor koos in de jaren 90.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Repost @taranajaneen The ‘me too.’ Movement was founded in Alabama – Selma, AL to be exact. It came out of a need to fill a void for the local Black and Brown girls whose lives had been affected by various forms of sexual violence including rape and exploitation. Many of the girls who came through our program had the need to a safe, affordable abortion and could not get one. Be CLEAR that it was already almost impossible to get an affordable, safe abortion in Alabama and there have been forces at work to get a bill like this passed for years. But we’ve been fighting too. And those of us in the work recognize that it’s not just a reproductive justice issue – it’s a sexual violence issue, an economic justice issue, an LGBTQ+ rights issue, an affordable healthcare issue and many others – and we are not fighting in silos anymore. To Alabama legislators who voted for this Bill or *abstained* from voting we see you and we’re not backing down.

Een bericht gedeeld door Alyssa Milano (@milano_alyssa) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

This is a full blown assault on women. #WarOnWomen

Een bericht gedeeld door Alyssa Milano (@milano_alyssa) op

Eigen beslissing

Onlangs vertelde Alyssa over haar persoonlijke ervaring met abortussen. Toen ze begin 20 was, werd ze twee keer zwanger en liet ze de foetus beide keren weghalen. “Ik wist op dat moment dat ik niet geschikt was om een moeder te worden, dus ik koos voor een abortus”, vertelt de actrice. “IK koos. Het was MIJN beslissing. En het was de juiste keus voor me”, vertelt de 46-jarige die inmiddels de moeder is van twee kinderen.

Keuze

“Het was geen makkelijke keus”, ligt Alyssa toe. “Het was niet iets wat ik wilde, maar iets wat ik nodig had, net zoals de meeste gezondheidszorg is.” Ze vertelt dat ze destijds een serieuze relatie had en ze was ongelooflijk verliefd op degene wiens naam ze niet noemt. Toch was ze niet klaar voor het moederschap. “Ik had een carrière, een toekomst en potentie”, legt ze uit.

Hartverscheurend

De ingreep hakte er wel in bij de actrice. “Het was hartverscheurend. Ik ben katholiek opgevoed en opeens raakte ik in een conflict met mijn geloof. Een geloof dat – zo ontdekte ik – alleen mannen in staat stelde om beslissingen te nemen over wat wel en niet was toegestaan.” Een paar maanden later ontdekte ze dat ze weer zwanger was. Iets wat rauw op haar dak viel, want ze was aan de pil. “Ik deed wat ik moest doen om niet zwanger te worden en toch was ik weer zwanger. Dus opnieuw maakte ik de beslissing om de zwangerschap te beëindigen.”

Geen spijt

Alyssa, die nu moeder is van twee kinderen van 4 en 7 jaar oud, heeft geen spijt van haar keuze. Ze realiseert zich dat haar leven heel anders zou zijn als ze de zwangerschap wel had doorgezet. “Mijn mooie, perfecte, liefdevolle kinderen zouden dan nu geen moeder hebben die klaar voor ze was. Ik zou geen carrière hebben. Ik zou dan niet de middelen hebben om me in te zetten tegen onderdrukkingen. Ik zou nooit mijn fantastische man hebben ontmoet. Mijn leven zou dan alle aspecten missen waar ik van geniet.”

Lees ook: De Tweede Kamer beslist: pil komt niet terug in het basispakket

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: People, Sorry not sorry | Beeld: Videostill Today