Feit: Alzheimer wordt bij vrouwen later ontdekt dan bij mannen

Alzheimer is een van de meest voorkomende vorm van dementie 

Maar liefst zeventig procent van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. Het is daarom één van de meest voorkomende vormen van dementie. De ziekte komt bij ontzettend veel mannen en vrouwen voor, maar blijft lastig te diagnostiseren. Het duurt gemiddeld zo’n 14 maanden voordat de diagnose gesteld kan worden, aangezien er veel testen moeten worden afgenomen. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er blijkt namelijk een verschil te zitten tussen mannen en vrouwen, aangezien de diagnose bij mannen veel sneller gesteld wordt. 

Eén van de belangrijkste tests geeft bij vrouwen niet altijd uitsluitsel.

Geheugentest

Alzheimer is een ziekte waar naarmate de ziekte vordert het geheugen steeds minder goed werkt. Hierdoor ontstaat er moeite tijdens het uitvoeren van dagelijkse vaardigheden. Om deze ziekte vast te stellen worden er allerlei verschillende testen afgenomen, waaronder een belangrijke geheugentest. Echter hebben vrouwen in het algemeen een beter verbaal geheugen, waardoor de test door het vrouwelijke geslacht beter wordt gemaakt dan mannen. Hierdoor wordt de ernst van de ziekte bij vrouwen in eerste instantie gemist.

Oestrogeen

Dr. Pauline Maki, hoogleraar psychiatrie en psychologie aan de Universiteit van Illinois, geeft aan hoe dit zit. “Het verschil in het geheugen is te wijten aan het hoge niveau van het hormoon oestrogreen bij vrouwen. We zien dat het verbale geheugen bij vrouwen bij wie de eierstokken worden verwijderd, verslechterd. Maar wanneer ze vervolgens medicijnen met oestrogeen nemen, keer hun geheugen terug naar het normale niveau”, aldus Pauline Maki.

Beter te vroeg dan te laat

De ziekte van Alzheimer zorgt ervoor dat zenuwcellen in de hersenen kapot gaan, doordat er bepaalde eiwitten zich ophopen in die cellen. Hoe hoger het eiwitgehalte, hoe ernstiger de Alzheimer wordt. Naarmate zullen dus ook de uitslagen van mannen en vrouwen na de geheugentest overeen komen. Toch is dit zorgwekkend, aangezien de ziekte eigenlijk in een vroeg stadium geconstateerd zou moeten worden. De voortgang van de ziekte kan namelijk vertraagd worden, maar hiervoor dien je er vroeg bij te zijn.

Lees ook: Deze onverwachte veranderingen kunnen het gevolg zijn van de overgang

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash