Beginnende blaasontsteking kun je aan deze 5 symptomen herkennen

symptomen beginnende blaasontsteking

En dit kun je tegen een beginnende blaasontsteking doen

Bij een beginnende blaasontsteking komen er bacteriën via de plasbuis in de blaas terecht. Ze hechten zich hierbij aan de blaaswand en die gaat op een gegeven moment ontsteken. Vrouwen kunnen gemakkelijker een blaasontsteking krijgen dan mannen, omdat bij vrouwen de plasbuis korter is en dichter bij de anus uitkomt. Tijdens het vrijen hebben bacteriën sneller de ruimte om in de plasbuis van de vrouw terecht te komen.

Maar wat zijn nu de eerste symptomen van een beginnende blaasontsteking? Dit zijn de antwoorden.

Branderig gevoel

Eén van de eerste symptomen bij een beginnende blaasontsteking is een brandig gevoel bij het plassen. Vrouwen die al vaker een blaasontsteking hebben gehad, herkennen dit symptoom dan ook vrijwel direct. Het branderige en pijnlijke gevoel tijdens het plassen kan uiteindelijk oplopen in een fikse blaasontsteking. Belangrijk om bij dit symptoom direct maatregelen te nemen om de blaasontsteking te verhelpen.

Vaker plassen

Heb je het idee dat je vaker moet plassen dan normaal? Dan zouden er ook wat alarmbellen moeten gaan rinkelen. Je bent nog maar net naar het toilet geweest en je hebt alwéér het gevoel dat je moet plassen. En zit je dan eenmaal weer op het toilet, dan komt er nauwelijks urine uit. Dit is een duidelijk symptoom van een beginnende blaasontsteking.

Pijn in de onderbuik

Een beginnende blaasontsteking gaat vaak samen met krampen en pijn in de onderbuik. Deze krampen voel je meestal ter hoogte van de blaas. Ook pijn in je onderrug kunnen een belangrijk symptoom zijn van een ontsteking in de blaas.

Verhoging

Heb je het idee dat je een verhoging hebt en gaat dit gepaard met een van de bovenstaande symptomen? Dan bestaat de kans dat je een blaasontsteking aan het oplopen bent. Is de verhoging opgelopen in een echte koorts, dan zou dit kunnen betekenen dat de ontsteking in de blaas is over gegaan in een ontsteking van het nierbekken. Neem in dit geval contact op met de huisarts.

Afwijkende urine

Het is belangrijk om af en toe goed te controleren of je plas nog een heldere, lichtgele kleur heeft. Bij een beginnende blaasontsteking kan de urine namelijk afwijken van kleur en geur. Heeft je plas een troebele of donkergele kleur? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk een symptoom van een beginnende ontsteking bij de blaas. Komt er later ook nog bloed bij de urine, dan is er sprake van een blaasontsteking.

De vijf symptomen van een beginnende blaasontsteking kennen we nu. Maar wat kunnen we het beste doen tegen een beginnende ontsteking van de blaas? Deze drie belangrijke tips lees je op de volgende pagina!

Pagina 1/2