Goed om te weten: dit is hoe betrouwbaar de pil echt is

“De pil is heel betrouwbaar, maar alleen als je deze op de juiste manier gebruikt”

Veel vrouwen slikken ‘m. Niet allemaal om dezelfde redenen, maar het is absoluut een feit dat het grootste gros de anticonceptiepil slikt om een zwangerschap te voorkomen. Maar de grote vraag is: kun je er vanuit gaan dat je niet zwanger wordt als je de pil slikt of bestaat er een kans dat je alsnog zwanger wordt? Geen zorgen, wij geven het verlossende antwoord.

Je hebt het zelf in de hand.

Betrouwbaarheid

Gelukkig: de kans op een zwangerschap is minuscuul wanneer je de pil gebruikt. Echter hangen hier wel een aantal voorwaarden aan. Je moet namelijk zelf zorgen dat je de pil goed inneemt. Kies er dus voor om de pil elke dag op een vast tijdstip te nemen, zodat dit in je dagelijkse ritme komt. Leg de strip naast je make-upremover wanneer je hem ‘s avonds wil nemen, of naast je tandenborstel als je hem liever in de ochtend neemt. Slik je de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip, dan is er nog niet eens 1 procent kans op een zwangerschap.

Oeps

Het is ons bijna allemaal weleens overkomen: je vergeet de pil. Blijf je spontaan bij iemand slapen, of heb je op je vakantie je spulletjes nét even op een andere plek liggen? Grote kans dat je ‘m zo vergeet. Gelukkig hoef je niet meteen in de stress te schieten, je hebt namelijk nog 12 uur om je gemiste pil te nemen. Wanneer je buiten de 12 uur valt is er vaak alsnog niet veel aan de hand, maar zorg er wel voor dat je hem zo snel mogelijk neemt. Pas wanneer je hem een paar keer in de week vergeten bent, is het verstandig om extra bescherming te gebruiken tijdens de seks.

Stopweek

Heb je een strip van 21 pillen? Dan heb je een stopweek. In deze stopweek ben je alsnog beschermd tegen een zwangerschap. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de pil door te slikken, dit maakt namelijk voor de bescherming tegen een zwangerschap niet uit! Zowel voor een stopweek of het doorslikken geldt dezelfde ‘veiligheid’.

Ziek

Wanneer je flink hebt overgegeven of last hebt gehad van diarree, kan het zo zijn dat je pil niet goed door het lichaam is opgenomen. In zo’n geval is het altijd verstandig om er voor de zekerheid nog één te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een extra strip voor dit soort gevallen, of de gevallen wanneer je hem per ongeluk vergeten bent. Zo raak je niet in de war met je huidige pilstrip en neem je het zekere voor het onzekere!

Lees ook: Is de anticonceptiepil doorslikken slecht voor je?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels