Borstkanker wordt nog te vaak niet herkend

borstkanker

Veel vrouwen weten niet dat kijken belangrijker is dan voelen als het gaat om borstkanker

Eén op de zeven Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker, een angstaanjagend hoog getal. Dit is ruim 14 procent van de vrouwen! Erger nog, 20 procent checkt haar eigen borsten nooit op veranderingen en nog eens 20 procent checkt wel, maar gaat niet naar de huisarts als ze veranderingen opmerkt. Dit komt met name door het feit dat veel vrouwen denken dat borstkanker altijd in de vorm van een knobbeltje te merken is, terwijl zichtbare veranderingen zonder knobbeltje óók kunnen duiden op borstkanker.

Artsen zeggen dat kijken veel belangrijker is dan voelen, als het gaat om een borstonderzoek.

Onderzoek

Het wordt aangeraden om maandelijks je eigen borsten te onderzoeken op veranderingen en knobbeltjes. Daarbij gaan de meeste vrouwen op zoek naar knobbeltjes en bobbeltjes die er niet horen te zitten. Dit is eigenlijk fout, want óók veranderingen in de huid zoals kleurverandering of verandering in de textuur kunnen op borstkanker wijzen. Toch gaan vrouwen hier meestal niet mee naar een arts, omdat ze niet weten dat het borstkanker kan zijn of omdat ze niet panisch willen overkomen.

Sinaasappelhuid

Hoewel de meeste focus ligt op knobbeltjes in de borst, kan ook de textuur van je huid veranderen bij borstkanker. Een huid als een sinaasappelschil of schilfertjes kunnen ook tekenen zijn van borstkanker. Veel vrouwen denken dan dat het eczeem is of een ontsteking, maar het is goed om dit toch te laten controleren. Ook kuiltjes of tepelvocht kunnen tekenen zijn.

Onderzoek

Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar oud krijgen iedere twee jaar een oproep om hun borsten te laten controleren. Dit betekent echter niet dat je ondertussen niet zelf moet opletten: tussen die twee jaar kan veel veranderen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans dat de kanker kan worden uitgeroeid. Houd daarom altijd je borsten in de gaten en ga altijd naar de huisarts als er een verandering optreedt. Liever een keer te vaak dan een keer te weinig, moet het mantra zijn!

Lees ook: Vrouw deelt subtiel symptoom van borstkanker dat vaak wordt genegeerd

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay