Staat cardio op de planning? Aan dertig minuten trainen heb je al genoeg

cardio

Je hoeft jezelf niet een uur op die crosstrainer af te matten

We hoeven heus geen figuur à la Doutzen Kroes te hebben, maar we willen dat vet rond ons middel wel een beetje aanpakken. We doen dit door gezonder te eten – althans, dat proberen we –  en door regelmatig de sportschool in te duiken. Om vet te verbranden, ploeteren we wat af op die crosstrainer en de loopband. Uit een onderzoek blijkt echter dat je heus niet een uur aan cardiotraining hoeft te doen.

Cardiosessie

Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen gingen op onderzoek uit en deden de ontdekking dat je – voor het beste resultaat – genoeg hebt aan een korte cardiosessie. Voortaan dus maar vijf minuten op de crosstrainer? Nee, helaas niet. ‘Kort’ blijkt toch maar weer een subjectief begrip te zijn. Uit het onderzoek van de wetenschappers bleek dat een cardiosessie van 30 minuten net zoveel oplevert als een cardiosessie van 60 minuten.

Het onderzoek

Goed, hoe zit de vork in de steel? Een groep gezonde mensen, die licht overgewicht hadden, gingen elf weken lang dagelijks trainen. Een deel van de groep onderwierp zich aan een cardiosessie van dertig minuten en een ander deel werkte zich zestig minuten in het zweet. Iedereen die meedeed aan het onderzoek verloor lichaamsvet. Alleen verloren degenen die zestig minuten trainden nauwelijks meer gewicht dan degenen die dertig minuten trainden. Deze resultaten werden gepubliceerd in Obesity.

Wat nog meer?

Wat namen de onderzoekers nog meer onder de loep? Ze keken ook naar wat de trainingen voor effect hadden op cholesterol, maximale zuurstofopname en insulinegevoeligheid. Opnieuw werd er een ontzettend klein verschil gemeten tussen de groep die dertig minuten trainden en tussen degenen die maar liefst zestig minuten trainden. Hoe komt het dat dit verschil zo klein is? De stofwisseling heeft een beperkte hoeveelheid energie om pain om te zetten in gains. Als je continu te lang en zwaar traint, kan dat resulteren in spierverlies.

Vetpercentage verminderen

Hoewel cardio een goede manier is om je vetpercentage te verminderen, is dat niet per se de beste manier. Als je wat van je vetmassa wilt verliezen, is het simpelweg effectiever om je calorie-inname te verminderen. Bovendien heb je op de lange termijn ook meer aan krachttraining dan aan cardio. Hoe meer spiermassa je namelijk opbouwt, hoe meer calorieën je verbrandt – ook in ruststand.

Lees ook: 9 fitnessfouten die je moet voorkomen

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash