Chagrijnig? Dan kan je omgeving dit ook zomaar worden

chagrijnig

Is chagrijnig zijn besmettelijk?

Ben jij iemand die eigenlijk iedere dag met het verkeerde been uit bed stapt? Die zichzelf altijd een avondmens noemt en ‘s ochtends een aantal koppen koffie nodig heeft om de dag aan te kunnen? Soms stap je nou eenmaal met het verkeerde been uit bed en ben je de hele dag chagrijnig. Niet erg natuurlijk, behalve als dat andere mensen in je omgeving ook chagrijnig maakt…

Aanstekelijk

Want kun je anderen eigenlijk aansteken met je slechte humeur? Een aantal onderzoekers hebben onderzocht hoe besmettelijk je humeur is en wat blijkt: je kunt iemands humeur net zo snel van iemand overnemen als een verkoudheid. En dat zonder dat je het door hebt. Dus is je partner chagrijnig, dan is de kans groot dat jij dat ook ineens wordt. Hetzelfde geldt voor blijdschap, verdriet of boosheid.

Emoties

Dit verklaart bijvoorbeeld waarom je al snel huilt bij een film wanneer een van de hoofdpersonages ook verdrietig is. Negatieve gevoelens hebben een sterkere kans op overdracht. En zeker als het gaat om iemand die dichtbij je staat, is de kans groter dat je deze emoties overneemt. Het is in principe heel logisch dat we emoties als pijn, angst en chagrijnig zijn overnemen. In de oertijd hadden mensen namelijk zulke emoties nodig om gevaar te herkennen. Als je angst van anderen overneemt, word je zelf automatisch ook alerter. Het heeft echter niet veel nut om chagrijnig zijn van iemand anders over te nemen, maar je kunt er dus niks aan doen. Ha!

Lees ook: Last van een ochtendhumeur? Zo ben je er binnen zeven minuten vanaf!

Bron: Gewoonvoorhem | Beeld:  Unsplash, Priscilla Du Preez