Cysten op je eierstokken: dit is wat je erover moet weten

Niet elke soort cyste is gevaarlijk

Cysten op je eierstokken. Het klinkt eng, maar het hoeft niet altijd slecht nieuws te betekenen. In sommige gevallen zijn cysten een teken van een normale menstruatiecyclus en een gezonde ovulatie. Maar er zijn ook cysten die wél schadelijk zijn. Hoe weet je nu wanneer je aan de bel moet trekken? Wij leggen het je uit.

Herken je deze klachten? Trek dan aan de bel!

Wat zijn cysten?

Cysten zijn kleine zakjes met vloeibare stoffen die in verschillende holten in je lichaam kunnen ontstaan. De meeste cysten zijn onschuldig. Zo hebben de meeste vrouwen zogeheten ‘functionele cysten’. Deze cysten zijn ongevaarlijk en goedaardig en kunnen een doorsnede krijgen tot zes centimeter.

Onschuldig

Tijdens een maandelijkse cyclus rijpt er in de eierstok een eitje dat is omgeven door een klompje cellen. Het eitje en de cellen samen heten de Graafse follikel. Wanneer het eitje rijp is, barst de follikel en komt het eitje vrij: de eisprong. Follikelcysten ontstaan halverwege de menstruatiecyclus, wanneer het klompje cellen niet breekt, zoals normaal, maar blijft groeien. Corpus Luteumcysten ontstaan wanneer het eicelblaasje niet krimpt na het vrijgeven van een eitje, maar zich in plaats daarvan vult met vloeistof.

Ovulatie

Kleine cysten in de eierstokken geven meestal geen klachten. De meeste vrouwen zullen dan ook niet weten dat ze een cyste hebben. ”Wanneer we op een sonogram een dergelijke cyste zien, is dat voor veel vrouwen een geruststelling”, vertelt Janet M. Choi, endocrinoloog en medisch directeur van een vruchtbaarheidskliniek aan Huffington Post. ”Het betekent namelijk dat de ovulatie goed werkt.” De meeste cysten verdwijnen uit zichzelf, vaak binnen een paar weken.

Schadelijk

Toch zijn niet alle cysten even onschuldig. In enkele gevallen worden de cysten zo groot dat ze tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Ook kunnen ze wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Grotere cysten zijn vaak wel te herkennen. Ze kunnen zorgen voor pijn in het bekken, pijn tijdens het vrijen of menstruatieklachten. Twijfel je of je een cyste hebt? Ga in dat geval altijd langs de huisarts!

Lees ook: 5 symptomen van onvruchtbaarheid die heel onschuldig lijken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Gezondheidsplein | Beeld: Pexels