D66 sluit zich aan bij initiatief GroenLinks en PvdA voor bredere beschikbaarheid abortuspil

vrouw neemt pil

Woensdag zal de Tweede Kamer het initiatief behandelen

De abortuspil moet verkrijgbaar worden via de huisarts, zo luidt het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en PvdA. Ook de politieke partij D66 sluit zich hier nu bij aan. 

Bredere verkrijgbaarheid

Woensdag 9 februari zal de Tweede Kamer het initiatief van de partijen bespreken. Vooralsnog is de abortuspil alleen verkrijgbaar via ziekenhuizen of abortusklinieken. Dat moet anders, vinden D66, GroenLinks en PvdA. De partijen willen dat de zogenoemde overtijdpil breder verkrijgbaar wordt en vrouwen hiervoor terecht kunnen bij hun huisarts. Met deze pil kan een ongewenste zwangerschap binnen 9 weken worden afgebroken.

Het recht van de vrouw

D66 vindt het heel belangrijk dat een vrouw het recht heeft om zelf te beslissen en wil onnodige drempels weghalen. “Met deze wet maken we zorg voor vrouwen in een noodsituatie door een ongewenste zwangerschap beter toegankelijk en bereikbaar”, liet de partij weten. “Het recht van de vrouw om zelf te beslissen is alleen iets waard als dat recht door alle vrouwen ook daadwerkelijk kan worden uitgeoefend.”

Bedenktijd

D66 maakt zich al langer hard voor dit soort zaken. Zo kwam de partij met het initiatief om de verplichte vijf dagen bedenktijd bij een abortus te schrappen. Onlangs sloten GroenLinks en PvdA zich al aan bij dit plan, waar ook de VVD mee instemde. Deze week wordt duidelijk of de bedenktijd wordt afgeschaft.

Lees ook: Kun je door een abortus verminderd vruchtbaar raken?

Bron: Linda | Beeld: JESHOOTS.com