Dames, lees dit: deze vaak genegeerde signalen kunnen wijzen op borstkanker

Borstkanker kan zich op verschillende manieren uiten

Borstkanker is een vreselijke ziekte waar maar liefst 1 op de 7 vrouwen mee te maken krijgt. In 2016 werden er ruim 17.000 gevallen van borstkanker gediagnosticeerd en ook al zijn de overlevingskansen relatief goed, toch overlijden er elk jaar meer dan 3000 mensen aan de gevolgen. Verwacht wordt zelfs dat het aantal diagnoses de komende jaren nog verder zal stijgen, naar ruim 20.000 in 2020. 

Reden genoeg dus om extra alert te zijn op eventuele veranderingen in je lichaam, want alleen het onderzoeken op knobbeltjes is niet genoeg.

Signalen
Als je aan borstkanker denkt, denk je snel aan een knobbeltje in je borst. Er zijn echter veel meer symptomen die kunnen wijzen op een tumor in je borsten, helaas is lang niet iedereen hiervan op de hoogte. Déze signalen zijn een stuk minder bekend dan een knobbeltje in je borst, maar net zo belangrijk om in de gaten te houden:

  1. Veranderingen in de structuur van je huid: is je huid schilferig en bobbeliger dan gewoonlijk? Voelt de huid warm aan en is deze rood van kleur? Dan is het belangrijk om langs de dokter te gaan voor een checkup.
  2. Zwelling in de oksel of rond het sleutelbeen: ook hier zit borstweefsel, het blijft niet alleen beperkt tot de ronding van je borst zelf. Voel hier dus ook goed als je jezelf aan een onderzoek onderwerpt en wees alert op veranderingen en zwellingen.
  3. Een slecht genezende plek: er kunnen veel redenen zijn waarom je huid bij je borst geïrriteerd aan kan voelen, zeker als je borstvoeding geeft. Maar gaat dit gepaard met een rode uitslag of genezen je wondjes maar slecht, dan is het handig om eens met de dokter te bellen.
  4. Afscheiding uit je tepel: als er vocht uit je tepel komt zonder te knijpen is het hoogste tijd om jezelf te laten onderzoeken.
  5. Ingetrokken tepel: Is je tepel sinds kort ingetrokken en ziet ‘ie er anders uit dan normaal, dan kan dit een teken zijn.
  6. Verschil in grootte: merk je in de spiegel dat de grootte van je borsten verandert en dat je opeens een grote en kleine borst hebt, dan houd je je borsten liever goed in de gaten. Bij borstkanker komt het immers erg vaak voor dat de borsten van omvang veranderen en er een grote en kleine borst te zien zijn.
  7. Rugpijn: heel wat vrouwen met borstkanker klagen van pijn in de rug, de schouders en de nek. Rugpijnen hebben vaak stress of een slechte houding als oorzaak, maar als de rug-, schouder, – of nekpijn niet minder wordt door massages, stap je beter naar je arts voor een mammografie.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels