De boosterprik en menstruatieklachten: dit is wat we daar nu over weten

menstruatieklachten

Dit zijn de cijfers en de bevindingen tot nu toe

De afgelopen weken hebben we meerdere keren gehoord dat de coronavaccinaties tot menstruatieklachten zouden leiden. Hoe zit dat nou precies, ook met de boosterprik? Wat is er op dit moment over bekend? Wij praten je bij over dit onderwerp. 

Klachten en vervolgonderzoek

Begin november meldde bijwerkingencentrum Lareb dat 17.000 vrouwen klachten over hun menstruatie hadden geuit. Er waren op dat moment 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De meeste klachten waren in te delen in vier categorieën: verlate menstruatie (3198 klachten), onregelmatige menstruatie (3079 klachten), hevige menstruatie (4537 klachten) en tussentijds bloedverlies (3079 klachten). Lareb doet inmiddels vervolgonderzoek bij 2000 vrouwen en krijgt nog elke dag tientallen nieuwe klachten binnen.

Geen paniek

Volgens Bertho Nieboer (gynaecoloog Radboudumc, menstruatie-expert) is dit niet per se reden tot paniek. “Er is geen enkele aanwijzing dat het hier gaat om iets dat langer dan twee tot drie maanden zou kunnen aanhouden”, zegt hij in gesprek met NU.nl. Wel is het volgens hem “op zijn minst onhandig” dat veel vrouwen een paar maanden niet weten wanneer hun menstruatie precies komt. Vooral voor vrouwen die graag zwanger willen raken kan het lastig zijn. “Als je een paar maanden geen peil kan trekken op je eisprong, kan het lastiger zijn om te bepalen wanneer je zwanger kan worden.”

Menstruatie en immuunsysteem

Volgens Nieboer is de menstruatie heel precies afgestemd. In de eerste helft van de cyclus (wanneer er een eisprong is) werkt het immuunsysteem sterker dan in de tweede helft. Je immuunsysteem strijdt namelijk tegen materialen die voor het lichaam onbekend zijn. Het zorgt er in de eerste helft van de cyclus voor dat de bevruchting niet wordt gehinderd en er een embryo in de baarmoeder kan groeien. Daarna zwakt het af, omdat de bevruchting geslaagd is (of helemaal niet heeft plaatsgevonden). Coronavaccinaties geven je immuunsysteem een oppepper en zorgen ervoor dat het ook harder gaat werken in de periode waarin dat normaal niet zo is. Daardoor raakt je menstruatie ontregeld.

Niet onvruchtbaar

Belangrijk om te vermelden, is dat een verandering in je menstruatie niet betekent dat je onvruchtbaar wordt van de vaccinaties. “De onderzoeken die zijn gedaan hebben nooit aanwijzingen gevonden voor problemen”, benadrukt Agnes Kant van Lareb. Eerder gaven de gezondheidsautoriteiten al het oordeel dat het coronavaccin veilig is voor zwangere vrouwen. Bovendien worden veranderingen in de menstruatiecyclus niet alleen na deze vaccinaties, maar ook na bijvoorbeeld griepprikken vaak gemeld. Het aantal menstruatieproblemen dat nu wordt gemeld is wel opvallend groot, maar volgens Nieboer komt dat doordat het nog niet eerder is gebeurd dat vruchtbare vrouwen zo massaal gevaccineerd werden.

De booster

Hoe zit het nu met de boosterprik die we in januari krijgen? Er wordt nog veel onderzocht, maar Nieboer verwacht dat de bijwerkingen na die prik milder zullen zijn. “Je zou kunnen zeggen dat het lichaam niet meer zo fel reageert na twee prikken, omdat het de reactie die die prikken veroorzaakt al kent. Dat is ook meestal hoe het immuunsysteem werkt.” Voor de resultaten moeten we echter nog afwachten. Er hebben zich al wel vrouwen bij Lareb gemeld die sinds hun boosterprik last hebben van menstruatieproblemen, maar de meeste vrouwen zijn nog niet aan de beurt geweest. Hoeveel klachten het dus daadwerkelijk gaat opleveren, gaan we in de komende maanden zien.

Lees ook: Zijn de bijwerkingen na de tweede coronavaccinatie groter of kleiner?

Bron: NU | Beeld: Unsplash, CDC