Vaker depressieve gevoelens bij jonge meiden die aan de pil zijn

pil

Uit onderzoek blijkt dat 16-jarigen die de pil slikken vaker depressieve symptomen hebben

Een onverwachte zwangerschap kan voor een meisje van 16 jaar een ware nachtmerrie zijn. Om dit te voorkomen kunnen jonge meiden aan de pil gaan, maar ook voor menstruatieklachten of huidproblemen wordt de pil nog weleens voorschreven. Helemaal onschuldig is het pilgebruik wellicht niet. Zo wijst onderzoek uit dat zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken vaker depressieve gevoelens hebben.

Jonge meiden die aan de pil zijn zouden volgens onderzoek vaker depressieve gevoelens hebben dan leeftijdsgenoten die geen gebruik maken van deze vorm van anticonceptie.

Het onderzoek

Onlangs werd er onderzoek gevoerd naar het effect van het gebruik van de pil op jonge meisjes. Voor dit onderzoek sloegen onderzoekers van het UMCG, LUMC en Brigham and Woman’s Hospital de handen in een. Anouk de Wit, Arts-onderzoeker van het UMCG, nam samen met haar collega’s de gegevens van 1000 meisjes onder de loep. Hieruit kwam naar voren dat zestienjarige meisjes die de pil gebruikten meer depressieve symptomen hebben dan meiden van hun leeftijd die de pil niet slikken.

Depressieve gevoelens

Voor het onderzoek werden de gegevens van jonge vrouwen tussen de 16 en 25 jaar onderzocht. Opvallend genoeg werd er geen verband gevonden tussen pilgebruik en depressieve symptomen in de algehele onderzoeksgroep. Waar de zestienjarigen dan vooral last van hadden? Het onderzoek schrijft dat de meiden vaker huilen, overmatig slapen en kampen met eetproblemen.

Verklaring

Het onderzoek werd echter dusdanig opgezet dat de onderzoekers niet kunnen bepalen of het pilgebruik van de meiden daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de depressieve(re) gevoelens. Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat de pubertijd nu eenmaal een kwetsbare periode is voor tieners. Wel werd in eerdere onderzoeken ook al gehint naar een verband tussen een verhoogd risico op depressieve gevoelens door gebruik van de pil. Het ontwikkelen van depressieve gevoelens is dan ook de grootste zorg bij vrouwen die voor het eerst beginnen met de anticonceptiepil.

Lees ook: Feit of fabel: ‘Je wordt dikker als je de pil slikt’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Dagblad van het Noorden | Beeld: Unsplash