Feit of fabel: ‘Je wordt dikker als je de pil slikt’

Eindelijk het verlossende antwoord!

Als je op straat aan elke willekeurige vrouw zou vragen welke vorm van anticonceptie zij gebruikt, krijg je waarschijnlijk zóveel verschillende reacties. Een spiraal, de pil, een prikpil of geen anticonceptie: het verschilt enorm per persoon waar jouw ‘voorkeur’ naar uitgaat. Logisch, want elk lichaam is anders. Maar vooral over de pil heerst er altijd een groot taboe. Volgens menig vrouw zou je er namelijk flink van aankomen. Klopt dit eigenlijk wel?

Denk jij dat je dikker kunt worden van de anticonceptiepil?

Fabel

Uit een onderzoek van de Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) kan het geen kwaad om de pil te slikken. Daarnaast wijst dit onderzoek uit dat je naarmate je ouder wordt, aankomt in gewicht. Of je nu de pil slikt of niet: met de leeftijd word je zwaarder. Dokter Sarah Hardman van FSRH geeft aan: “Vrouwen vertellen ons vaak dat ze geen pil willen nemen omdat ze bang zijn om aan te komen.” Dit blijken volgens Sarah zorgen voor niets. “Na het bekijken van alle beschikbare studies kunnen we zeggen dat je niet aankomt van de pil.”

Oorzaak

Leuk en aardig die onderzoeken, maar waar komen die verhalen dan vandaan? Dat is volgens Sarah heel logisch. In de jaren 60 waren de doses hormonen in de pil veel hoger. Deze hoge dosis zorgde voor een grote kans op overgewicht. De spookverhalen over – heel – veel kilo’s aankomen zouden best wel eens uit deze tijd kunnen afstammen.

Hormonen

Dat je door de pil aankomt blijkt dus niet waar. Toch kan het wel zo zijn dat wanneer je begint met het slikken van de pil je in het begin een kleine gewichtstoename kunt krijgen. Dit is voornamelijk het vasthouden van vocht. Ook verandert je hormoon samenstelling, waardoor je eetlust bijvoorbeeld toe kan nemen. Tja, al die koekjes en chocolade kunnen er dan natuurlijk voor zorgen dat er wat kilo’s bijkomen. Maar dan komt het in ieder geval niet door de pil!

Lees ook: 6x wat je niet moet verzwijgen in een nieuwe relatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels