Dit is waarom je elke dag minimaal een kwartiertje moet lezen

boek lezen

Lezen is blijkbaar heel goed voor onze hersenen

Nu we eindelijk weer kunnen genieten van het zomerweer brengen we massaal onze vrije uurtjes in de zon door. Menigeen zal tijdens die uurtjes in de zon er een goed boek bij pakken en dat is dus blijkbaar heel gezond. Daarom roept neurowetenschapper Kristen Willeumier iedereen op om elke dag minimaal een kwartiertje te lezen.

Beter voor hersenen

Volgens Kristen zorgt lezen er namelijk voor dat je hersenen scherp blijven, je een beter geheugen krijgt en cognitieve achterstand kan vertragen. “Wanneer het brein leert, vormt het cognitieve kaarten”, legt Kristen uit. “Dus hoe meer je leest naarmate je ouder wordt, hoe scherper je je hersenen houdt.”

Slapen

Daarom zou iedereen elke dag ongeveer een kwartiertje moeten lezen, stelt Kristen voor. Lezen is daarnaast niet alleen goed voor je hersenen, maar ook voor je lichaam. Het kan namelijk helpen wanneer je moeilijk in slaap komt. Mensen die slecht slapen kunnen elektronische apparaten zoals tablets, laptops en smartphones het beste vermijden. Deze apparaten geven blauw licht af, wat ervoor kan zorgen dat je moeite hebt met in slaap vallen. Voor het slapengaan nog even een stukje in je boek lezen zorgt er echter voor dat je beter in slaap kunt vallen.

Langer leven

En als kerst op de taart zorgt lezen zelfs voor een langere levensverwachting! Volgens een onderzoek, dat is uitgevoerd door de Yale University of Public Health, hebben mensen die regelmatig een boek lezen een langere levensverwachting. Volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lezen, zouden volgens het onderzoek zelfs 23 procent minder kans hebben om te sterven. Pak dus snel maar weer een boek uit de kast!

Lees ook: Om deze reden zou je met parfum op moeten slapen 

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash