Dit is waarom je vaak diarree hebt na het drinken van alcohol

diarree-alcohol

En zo voorkom je dat het gebeurt

Het is voor veel mensen herkenbaar: ze hebben het een avondje heel gezellig gehad en de volgende dag kunnen ze om meerdere redenen niet bij de wc weg. We weten immers dat alcohol ervoor kan zorgen dat je misselijk wakker wordt, maar het kan ook diarree opleveren. Hoe zit dat eigenlijk?

Geïrriteerde darmen

Alcohol kan je darmen behoorlijk irriteren. Dat zorgt ervoor dat de spieren daar steeds meer samentrekken en dat je poep sneller wordt ‘weggeduwd’, nog voor je darmen het water kunnen absorberen. Alcohol zorgt er ook nog eens voor dat veel ‘goede’ bacteriën in je darmen gedood worden, waardoor ze niet meer in evenwicht zijn. Het gevolg van dat alles is dat je een vieze, waterige substantie uitpoept.

Bestanddelen in drankjes

De bestanddelen van bepaalde drankjes kunnen eveneens een probleem vormen. Sommige dranken bevatten niet alleen veel alcohol, maar bijvoorbeeld ook veel gluten of zoetstoffen. Blijkt je lichaam daar niet zo goed tegen te kunnen, dan kan dat behoorlijk wat ellende op de wc opleveren.

Oplossing

Hoe zorg je er nou voor dat je wel een leuke avond kunt hebben, maar de volgende dag niet op de wc doorbrengt? Je kunt het beste maar twee drankjes drinken. Wil je toch meer naar binnen gieten? Dan is het verstandig om dat af te wisselen met water. Door je lichaam gehydrateerd te houden, kan de alcohol zich blijven verdunnen. Dat zorgt ervoor dat de effecten later minder heftig zullen zijn. 

Lees ook: Aha! Dit is waarom we slechter slapen door alcohol

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Cameron Smith