Dit zijn de symptomen en de behandeling van trypofobie

trypofobie

Zo weet je of je er last van hebt en dit kun je ertegen doen

Krijg je de kriebels als je een afbeelding ziet van een oppervlakte met veel kleine gaatjes? Dan is de kans groot dat je aan trypofobie lijdt. Wij vertellen je meer over de symptomen van trypofobie en over hoe het behandeld kan worden.

Wat is trypofobie?

Trypofobie is een ander woord voor de angst voor objecten met gaten. Je krijgt dan de kriebels van bijvoorbeeld de binnenkant van een granaatappel of de kleine vlakjes in een honingraat. Het is nog altijd niet duidelijk hoe trypofobie ontstaat. Een van de suggesties is dat we veel gaten bij elkaar vaak in verband brengen met ziektes of gevaar. De angst is dan een overlevingsmechanisme, waarmee we onszelf beschermen tegen gevaar.

Wat zijn de symptomen van trypofobie?

Er zijn verschillende symptomen die bij trypofobie voorkomen. In veel gevallen krijgen mensen met die angst jeuk, kriebels of kippenvel bij het zien van objecten met kleine gaatjes. In sommige gevallen leidt het zelfs tot braakneigingen of gevoelens van afkeer, schaamte of angst. Ook kan trypofobie zorgen voor duizeligheid, een hoge hartslag, misselijkheid, jeuk, een warm gevoel of overmatig zweten.

Hoe wordt trypofobie behandeld?

Er is nog niet veel bekend over de werking van medicatie bij het behandelen van trypofobie. Wel zijn er verschillende andere methoden die kunnen helpen om trypofobie onder controle te krijgen. Zo kun je cognitieve therapie proberen, waarbij je met een therapeut of een coach in gesprek gaat over je angst en de symptomen. Je probeert de angst dan te begrijpen en er op een andere manier naar te kijken, waardoor je hem kunt overwinnen. Een andere behandelmethode is met blootstellingstherapie. Je wordt dan aan objecten en foto’s blootgesteld die trypofobie aanwakkeren. Ook lees je verschillende dingen over de objecten waar je angstig van wordt. Je leert er op een andere manier naar kijken, waardoor je hersenen minder angstgevoelens aanmaken.

Lees ook: Zo weet je of je last hebt van diverticulitis (en zo wordt het behandeld)

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels