Het kan écht: dit zijn de tekenen dat je te veel slaapt

slaap

Je kunt te veel slaap krijgen

Wanneer het op slaap aankomt, zijn velen van ons vastbesloten om braaf acht uurtjes op één oor in het bed door te brengen. Als het even kan, vinden we het ook niet erg als we wat langer slapen. Maar wist je dat je ook te veel slaap kunt krijgen? Ja, het kan echt en dat heeft de volgende gevolgen.

Je voelt je ‘wazig’

Wanneer je te lang hebt geslapen, voel je je soms niet helemaal helder. Je probeert na te denken, maar op een of andere manier ben je er niet helemaal bij en slaagt je bovenkamer er niet in om een gedachten uit te voeren. Hetzelfde gevoel kan ook optreden wanneer je je wekker te lang hebt gesnoozed.

Je hebt hoofdpijn

Sommigen krijgen hoofdpijn wanneer ze een te kort nachtje hebben gehad, maar hoofdpijn kan ook optreden wanneer je te lang hebt geslapen. Dit beweert Dr. Elizabeth McDevitt, onderzoeker aan the Sleep and Cognition Lab aan de University of California. “Wanneer mensen later wakker worden dan normaal, slapen ze waarschijnlijk door hun normale ontbijttijd heen. De hoofdpijn kan ontstaan doordat je je gebruikelijke ochtendkoffie niet hebt gehad, doordat je bloedsuiker laag is of door een gebrek aan vocht”, vertelt ze aan Reader’s Digest.

Je lichaam doet pijn

Het voelt zo goed om na een vermoeide dag in bed te gaan liggen en slapen, maar wanneer je te lang in je bed ligt, kun je ook een pijnlijk lichaam krijgen. Dit zou mogelijk komen doordat je tijdens je slaap minder beweegt dan overdag waardoor je lichaam stijf aanvoelt.

Je wordt moe wakker

Het klinkt tegenstrijdig, maar wanneer je te lang in dromenland bent, kun je erg moe wakker worden. Hoe dit komt? Je slaapt door een biologische klok heen en deze klok geeft je cellen een ander seintje dan wat je daadwerkelijk ervaart omdat je nog slaapt. Je klimt misschien pas om 11 uur ’s ochtends je bed uit, maar je cellen waren om 7 uur al actief. Dit zorgt voor hetzelfde gevoel als een jetlag.

Lees ook: Dit lekkere voedsel kalmeert meteen bij stress

Bron: Hello Giggles | Beeld: Pixabay