Een maand lang geen alcohol: dit zijn de voordelen van Dry January

Dry January

Dit levert het je op

Het is weer begin januari, wat inhoudt dat Dry January is aangebroken. Veel mensen hebben het voornemen om de komende weken geen alcohol te drinken. Dit is niet voor niets, want daar zitten veel voordelen aan. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Goed voor je lijf en je brein

Ieder jaar lezen we weer dingen over Dry January. Voor veel mensen is het een test: kunnen ze een maand lang zonder alcohol? Het is ook een goede manier om erachter te komen wat de impact van alcohol is op je lichamelijke én mentale gezondheid.

In het kader van Dry January is er een speciaal platform opgericht, Ikpas.nl genaamd. Dat platform heeft onlangs bekend gemaakt dat de cijfers er niet om liegen. Van de mensen die Dry January voltooien, voelt 62% zich fysiek fitter. Ook slaapt 55% van die groep beter nadat ze met alcohol gestopt zijn en verliest 32% gewicht. Bovendien gaan veel deelnemers na januari wel weer drinken, maar blijft hun alcoholinname erg beperkt. Wat zijn andere specifieke voordelen van Dry January? We hebben er hieronder een paar voor je op een rij gezet.

1. Mooiere huid

Veel mensen worden wakker met een opgeblazen gezicht als ze de avond daarvoor aan de zuip zijn geweest. Alcohol heeft namelijk veel invloed op je huid: het zorgt voor zwelling en roodheden. Door met alcohol te stoppen, zul je merken dat je huid er een stuk beter uitziet.

2. Vaker vrolijk

Voor velen is een glaasje alcohol aan het eind van de dag een geluksmomentje. Toch kan het er op de lange termijn voor zorgen dat je je ongelukkig voelt. Drank geeft je brein namelijk een seintje waardoor het meer stresshormonen aan gaat maken. Wie stopt met alcohol, zal dus meer geluksmomenten ervaren, omdat die hormonen niet aangemaakt worden.

3. Beter slapen

Alcohol wordt niet alleen aan een blij gevoel gekoppeld, maar ook aan een goede nachtrust. Je lijkt namelijk als een blok in slaap te vallen als je hebt gedronken. Dat klopt ook, maar de kwaliteit van je nachtrust is niet om over naar huis te schrijven. Dit komt doordat alcohol voor bedtijd ervoor zorgt dat je REM-slaap verstoord wordt. Wie een maand lang niet gaat borrelen, zal merken dat hij of zij beter slaapt.

4. Meer geld over

Alcohol is doorgaans niet bepaald goedkoop. Zelfs als je in een maand tijd maar een paar flessen wijn koopt, ben je toch weer een hoop euro’s verder. Dan hebben we het nog niet eens over alcohol die je bijvoorbeeld op een terras drinkt. Daar hangt vaak een enorm hoog prijskaartje aan. Een maand lang geen uitgaven in deze categorie zorgt ervoor dat je veel geld bespaart, wat je aan andere hobby’s kunt uitgeven.

5. Lager gewicht

Niet alleen voor je portemonnee is alcohol zwaar, ook voor je lichaam eist het z’n tol. Als je wilt afvallen, is het zeker geen slecht idee om een maand te stoppen met alcohol. Er zitten namelijk behoorlijk veel calorieën in die je bijna ongemerkt binnenkrijgt. Drink je een maand niet, dan zul je dat zeker terugzien op de weegschaal.

6. Sterker immuunsysteem

Tot slot: minder alcohol zorgt voor een sterker immuunsysteem. De witte bloedcellen in je bloed zijn nodig om bacteriën en virussen te bestrijden. Wie veel alcohol drinkt, heeft minder witte bloedcellen in diens bloed. Het immuunsysteem is dan dus zwakker dan bij iemand die geen alcohol drinkt. Door de alcohol gedurende januari te laten staan, maak je jezelf dus weerbaarder tegen ziektes.

Lees ook: Aha! Alcohol kan effect hebben op je dromen en dit is hoe

Bron: Ze, Happy in Shape | Beeld: Pixabay