Emotioneel uitgeput? Hieraan kun je het herkennen

Moe

Minder eetlust is er een symptoom van

Een vervelende dag of even niet zo lekker in je vel zitten hebben we allemaal wel eens, maar wat als je hier langer last van hebt? Je iedere dag niet prettig voelen of last hebben van kwaaltjes kan ontzettend vervelend zijn. Bepaalde symptomen kunnen erop duiden dat je emotioneel uitgeput bent. Lees gauw verder om erachter te komen of jij wellicht last hebt van emotionele uitputting. 

Symptomen emotioneel uitgeput

1. Slaaptekort en vergeetachtigheid

Ben je onwijs moe maar kom je alsnog niet in slaap, of heb slaap je ’s nachts niet lekker door? Dan kan dit een symptoom van emotionele uitputting zijn. Door het slaaptekort kun je je overdag moeilijker concentreren, waardoor je last krijgt van vergeetachtigheid.

2. Minder eetlust

Een verminderde eetlust of helemaal geen honger kan ook duiden op emotionele uitputting. Het eten smaakt je niet, je hebt geen honger of je moet er gewoon écht niet aan denken om te eten.

3. Last van lichamelijke klachten

Hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, hoofdpijn, pijn op de borst en misselijkheid kunnen allemaal het gevolg zijn van emotionele uitputting.

4. Vaak verkouden of ziek

Als je je emotioneel niet goed voelt, dan werkt je immuunsysteem ook minder goed. Ook dit heeft weer te maken met slecht eten en een slechtere nachtrust.

Heb je last van (een van) bovenstaande klachten? Dan is het altijd goed om naar de huisarts te gaan voor medisch advies. De huisarts kan je vertellen wat in jouw geval een juiste oplossing zal zijn.

Ernstige gevolgen

Je emotioneel uitgeput voelen is ontzettend vervelend. Niet alleen omdat je je niet prettig voelt, maar ook omdat dit naar grotere problemen kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan de lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en pijn op de borst, maar ook aan klachten zoals een burn-out. Een burn-out wordt veelal door drie symptomen gekenmerkt, en daar is emotionele uitputting er één van.

Lees ook: Déze producten van de Action geven jou een zomers kleurtje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels