Feit of fabel: kun je je eigen menstruatie opwekken? 

menstruatie opwekken

Het zou soms héél fijn zijn 

De timing van je menstruatie is niet altijd zoals je hoopt. Je zult het altijd zien: je gaat op vakantie, wilt gaan sporten of een dagje naar het zwembad en precies op dát moment word je ongesteld. Op dat soort moment zouden we willen dat we onze menstruatie konden beïnvloeden. Of dat ook echt mogelijk is, hebben we voor je uitgezocht.

Menstruatiecyclus

Voordat we uitzoeken of je je menstruatie kunt opwekken, is het handig om te weten hoe een typische menstruatiecyclus er eigenlijk uitziet. Een cyclus duurt meestal 28 dagen, maar eigenlijk wordt alles tussen de 24 en 38 dagen als ‘normaal’ gezien. Heb je zo nu en dan een onregelmatige menstruatie? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.

Naar de gynaecoloog 

Wanneer je heel vaak onregelmatig ongesteld bent, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de gynaecoloog. Daar kan een arts kijken of je wellicht een hormonale disbalans hebt die wordt veroorzaakt door polycysteus ovarium syndroom (PCOS), overgang van de menopauze (perimenopauze), menopauze, stress of een schildklieraandoening. 

Menstruatie beïnvloeden 

Of je menstruatie nu regelmatig of onregelmatig is, soms wil je gewoon dat het opschiet — of juist niet. Online zijn er talloze methodes te vinden, die beweren je menstruatie te versnellen. Zo zouden vitamine C-supplementen, aspirine, gember, kurkuma, peterseliethee, ontspanningstechnieken, seks of een warm kompres of bad kunnen helpen. Er zijn mensen bij wie dit werkt, maar wetenschappelijk bewijs dat deze methodes je menstruatie echt beïnvloeden is er niet. 

Niet proberen 

“Er zijn simpelweg gewoon geen wetenschappelijke gegevens waaruit blijkt dat een van deze methoden je menstruatie zal opwekken”, zegt gynaecoloog Dalina Davood. Zij raadt zelfs af om te proberen je menstruatie te beïnvloeden. “Er zijn enkele hormonale medicijnen die kunnen worden gebruikt om menstruatie te induceren, maar deze mogen alleen worden gebruikt als ze door je arts noodzakelijk worden geacht in zeer specifieke situaties”, legt Davood uit. 

Kun je je menstruatie opwekken?

Iemand met PCOS kan bijvoorbeeld medicijnen krijgen om de menstruatie op te wekken. Dit wordt echter uitsluitend gebruikt voor gezondheidsdoeleinden en zul je moeten bespreken met je gynaecoloog. Om terug te komen op de vraag: kun je je eigen menstruatie opwekken? Ja, dat kan, maar alleen voor medische doeleinden. Daarnaast zijn er dus verschillende trucjes die je kunt proberen. We kunnen echter niet garanderen dat deze echt werken en het is maar de vraag of je dit écht moet willen. 

Lees ook: Dit zijn de redenen waarom je zwaarder bent tijdens je menstruatie

Bron: Womans Heath | Beeld: Pexels