Feit of fabel: slapen met een tampon is slecht voor je gezondheid

Is het slecht voor je gezondheid of is het helemaal niet zo erg?

Waarschijnlijk doe je het al jaren óf durf je het juist al jaren niet te doen. De meningen zijn altijd verdeeld over het slapen met een tampon in. Volgens sommige geruchten kun je er enorm ziek van worden, maar klopt dat eigenlijk wel? En waarom zou er dan niet meer aandacht aan besteed worden? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Daarom geven wij je het verlossende antwoord!

Een gynaecoloog legt het uit.

Té lang

Je weet vast dat je een tampon niet té lang in moet houden. De kans op een schimmelinfectie of het toxischeshocksyndroom (TSS) ligt dan namelijk op de loer. Dit klinkt allemaal erg heftig, dus hier wil je graag rekening mee houden. Maar wat is nu precies te lang? Betekent dit dat een volledige nacht slapen met een tampon niet kan? De Amerikaanse Glamour vroeg dit aan gynaecoloog Pari Ghodsi.

Het verlossende antwoord

Volgens de gynaecoloog ligt het eraan hoe lang je van plan bent te gaan slapen. “Als je op zondagochtend heel lang wil uitslapen, is het verstandiger om zaterdagnacht een maandverbandje te gebruiken”, geeft de gyneacoloog aan. “Wanneer je de tampon te lang in je draagt, heb je inderdaad kans op infecties en TSS”, aldus de gyneacoloog. Het is dus erg onverstandig om de tampon een paar uur voor het slapen in te doen, om vervolgens ook nog eens heel lang te gaan slapen.

Geen zorgen

“Als je vlak voor het slapen een tampon in doet en je niet langer dan acht uur slaapt, is het geen probleem en loop je weinig kans op infecties”, vertelt de gyneacoloog. Het kan dus gewoon! Dus, slaap jij liever met een tampon dan een maandverband, dan hoef je alleen maar even rekening te houden met het aantal uren slaap. Goed om te weten!

Lees ook: Diëten om af te vallen? Volgens deze expert werkt dat juist averechts

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash