Feit of fabel: is de anticonceptiepil doorslikken slecht voor je?

Is de pil doorslikken echt zo slecht voor je?

Het komt soms erg goed uit om even niet ongesteld te worden. Denk bijvoorbeeld aan die ene vakantie die in het verschiet ligt. Word jij precies in die week ongesteld? Niet heel prettig en dan slikken we de anticonceptiepil maar al te graag door. Toch bestaat er veel discussie over het doorslikken van ‘de pil’.

Hier vind je alle feiten en fabels over het doorslikken van de pil op een rij.

  • Het doorslikken van de pil is slecht voor de gezondheid: fabel. Ongeveer 99 procent van de artsen is het eens dat het doorslikken van de pil niet slecht is voor je gezondheid. Ook onderzoek van het Amerikaanse College van Obstetrici en Gynaecologen ondersteunt die uitspraak.
  • Als je de pil doorslikt, word je niet ongesteld: fabel. Je kan last krijgen van doorbraakbloedingen. Je kan er dan voor kiezen om toch nog een stopweek in te lassen.
  • De pil doorslikken is een voordeel voor vrouwen met PMS en endometriose: feit. Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder en door het doorslikken van de pil groeit het slijmvlies minder snel. Ook zou het in enkele gevallen de endometriosehaarden laten verwijderen.
  • Het maakt niet uit hoe lang je de pil doorslikt: feit. Veel mensen denken dat een stopweek noodzakelijk is voor je lichaam. Dat is niet waar, hoewel je wel last kan krijgen van doorbraakbloedingen. Als dat het geval is, kan je het beste wel een stopweek inlassen.
  • De pil doorslikken is slecht voor je zin in seks: feit, helaas. Hoewel dit lang niet bij iedereen het geval is, kan het wel vooromen.
  • Je komt niet in de overgang als je de pil doorslikt: fabel. Je komt net zo goed in de overgang als je de pil doorslikt. Het enige probleem wat zich voor kan doen is dat je het niet doorhebt. Vrouwen boven de vijftig worden daarom geadviseerd om met een huisarts te overleggen of stoppen met de pil handig is of niet.
  • Je hebt minder kans om zwanger te worden als je de pil doorslikt: fabel. De pil is net zo veilig met een stopweek als zonder. Let wel op: de pil is nooit honderd procent veilig.
  • Premenstruele klachten worden minder als de pil doorslikt: feit. Klachten als buikpijn, hoofdpijn, irritaties en stemmingswisselingen kunnen verminderd worden door het doorslikken van de pil.

Lees ook: dit is waarom je nooit op kledingmaten moet letten

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash