Fors meer meldingen over bijwerkingen spiraaltjes en borstimplantaten

bijwerkingen

Vorig jaar kwamen er bijna drie keer zoveel klachten binnen als het jaar daarvoor

De laatste jaren komen er steeds meer meldingen van gezondheidsklachten als gevolg van implantaten. In 2021 heeft het RIVM het aantal klachten maar liefst zien verdrievoudigen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat in de meeste gevallen over bijwerkingen van koperspiraaltjes (bijna de helft) en borstimplantaten (43 procent), en in veel mindere mate over bekkenbodemmatjes (2,2 procent).

Forse stijging

In 2021 kreeg het RIVM in totaal 714 meldingen binnen over bijwerkingen van implantaten. Dit is fors meer dan het jaar ervoor; toen waren er 248 klachten. Deze forse stijging kan volgens het RIVM verklaard worden doordat er begin vorig jaar veel aandacht in de media was voor bijwerkingen van anticonceptiespiraaltjes. Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM deed destijds een oproep om klachten hierover te melden.

Koperspiraaltje

Bij de 714 meldingen werden vaak meerdere gezondheidsklachten genoemd. Vorig jaar ging het in totaal om bijna 4000 gezondheidsklachten. De meestvoorkomende klachten bij koperspiraaltjes waren zware menstruele bloeding en uitzakking van het spiraaltje tot in de baarmoedermond. Ook kwamen er meldingen binnen van uitstoting van het spiraaltje, pijn in de onderbuik en ongeplande zwangerschap.

Borstimplantaten

Ook kreeg het RIVM veel meldingen binnen over bijwerkingen door borstimplantaten. Klachten hierbij zijn onder meer vermoeidheid en pijn aan de gewrichten of borsten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash